14 januari, 2012 by

Jan 2012, vecka 2, sista dagen.

1 comment

Categories: Jan 2012, en början.

Började för Rebecka. 

 • Toleransträning på schemat, vi skulle ha lite mera utmaning!
 • Man börjar med att ”skicka iväg” hästen över föremål som presenning, mattor och olika höga pallar. Men också genom en smal öppning mellan två tunnor som ligger ner.
 • Övning två så ska man få hästen att att ställa sig på föremålen och stå kvar med frambenen från det hållet du ”skickar in” hästen. För att sedan ställa sig med alla fyra hovar och stå kvar. Med tunnorna ska hästen först två med frambenen mellan gången och sedan med magen, alltså stanna när du ber den och stå kvar.
 • Jag ska inte ”dra” i honom något, det ska jag aldrig behöva göra. Utan ska nyttja mig av horsemanshipen såklart.
 • Jag och Jacqi stötte på lite småproblem vid mattan där han sköt ut rumpan för mycket, men annars gick det super! Min fina lilla häst. Sysslar man mycket med de här övningarna så får man tillslut en häst som tar sig fram överallt!
 • Så är taggad på att bygga eller fixa olika pallar av något slag till framtiden!   

Tricken då! 

 • På första försöken fick jag ner honom i buga. Så nu känner jag mig säker på att snart gå vidare i tricket själv.
 • I spansk skritt var han mycket lugnare! Så den sista lektionen kunde verkligen inte sluta bättre.

Avslutade för Christofer

 • Vi tränade från marken först, som jag tidigare nämnt finns det ingenting du inte kan jobba med från marken som du kan göra från ryggen på hästen.
 • Började med ställningen åt både höger och vänster. Om jag ställer som exempel åt höger så är det viktigt att nosryggen (från hans sida) roteras rakt åt vänster och ganachen åt höger.
 • Sedan när det gick bra började jag med böjningen också. Då ska jag från ställningen även få med halsen.
 • Från det ska jag sedan sätta ett litet tryck mot kapsonen (som jag hela tiden tar hjälp av) och se till att han svarar genom att skuta fram höften lite. Precis som en häst ska göra när man rider och böjer. Det jobbar jag med lika mycket i båda varven.
 • Efter det börjar jag jobba med öppna och slutna, än så länge längst väggen då det blir lättare för både mig och hästen att markera yttersidan. Men i framtiden ska vi kunna göra det även på en volt och utan vägg som hjälp.
 • Allt det här ska jag försöka göra innan varje ridpass.
 • Sedan när jag satt upp så jobbade vi mycket i skritt. Eftersom det är där jag lättaste får igenom ställningen/böjningen än så länge.
 • Jag ska absolut vänta med att jobba på rakt spår, då han är ojämn i kroppen än så länge. Ni vet det där med att han har grymt mycket svårare i vänster, tills innan det släpper så är det omöjligt för honom att vara rak på rakt spår.
 • Den här veckan har vi i 90% bara jobbat i skritten. Vilket jag ska fortsätta med innan jag fortsätter i trav och galopp, som aldrig kommer ge något om han inte jobbar rätt från börjar. Alltså från skritt.
 • Jag kan fortsätta rida det jag har gjort innan, alltså tornerspelen, uteritter och hoppa varanann vecka (om han tycker det är kul). Bara jag jobbar med det här emellanåt och helst innan träningarna börjar också.

Imorgon tänker jag skriva en liten utvärdering av veckan, dela med mig av lite olika tankar och åsikter. Även nämna skillnaden mellan bärkraften och skjutkraften.
Nu ska jag till stallet och jobba lite horsemanship med Ior, Jacken ska få vila idag. 

One Response to Jan 2012, vecka 2, sista dagen.

 1. Storasyster

  Nästan roligt att se att detta hästtänk är något även hundägare borde nyttja bättre, jag kämpar tex med att inte behöva dra i kopplet med Kastor, vilket har fungerat skitbra :) Och en spänd lina bidrar till bara mer motstånd.
  Synd bara att ngt så logiskt är bortom vår hantering av häst och hund.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>