Igår var jag på en dagskurs tillsammans med Ior och med Syrrans ponny Hugo! Jag tränade två pass med Ior för min frihetsdressyr tränare Rebecca Dahlgren och två pass med Hugo för Christofer Dahlgren som är min tränare inom akademiskt ridkonst. Jag väljer att skriva lite om dagen, tankar och delar med mig om vad vi gjorde i två separerade inlägg.

13036447_10208072728628974_569849910_o

Frihetsdressyr ridning med IOR

Inom frihetsdressyren har jag och Ior mest jobbat mark, men sen mindre än ett år tillbaka påbörjade vi även utbildningen inom ridningen. Tillsammans har vi lärt oss enormt mycket och utvecklas förvånansvärt fort måste jag säga… Vilket känns otroligt roligt, min och Iors fantastiska resa! :D Nu kommer jag att satsa på ridningen mycket mera, speciellt när jag tränar för Rebecca Dahlgren. Så igår på kursen tränade vi enbart två pass uppsuttet, vilket vart väldigt givande och såklart roligt!

Under båda passen hade jag huvudlaget på Ior, men jag behövde inte använda tyglarna något, utan red precis som om vi inte skulle haft något huvudlag på.

13054623_10208072705868405_581720673_o

Första passet

Sist jag och Ior tränade för Rebecca så var vi väldigt noggranna med kontrollen… Vi jobbade med övningar som sedan skulle bevisa om hjälperna verkligen sitter så bra att dem fungerar även under en så kallad mindre bra dag ;) En bra dag har jag inga som helst problem att ta av huvudlaget på min häst och att rida, men det kan lika gärna ”vända” till att han plötsligt börjar springa ”igenom” mina hjälper istället, med andra ord bli väldigt farlig att sitta på utan huvudlag. Det är farligt att ens rida med huvudlag, det är vi alla medvetna om. Bland annat en av de största anledningar till att föräldrar inte låter sina barn få börja rida i tidig ålder…. Att rida utan huvudlag innebär då enormt mycket ansvar från dig som ryttare, att sätta hjälperna/grunden så pass bra att det blir så säkert som möjligt att rida. Det är inte bara och ta av huvudlaget och hoppas på det bästa, det skulle jag aldrig göra på min häst…

Ior har varit lite små läskig ibland, då han är lite nervös av sig, den extroverta sidan av honom tar lätt över och flykthästen kommer fram. Därför är vi väääldigt noggranna med kontrollen, och det var princip det vi repeterade hela första passet. Vi kollade att vi kunde gå in på en mindre volt och att vi kunde öka volten igen och samtidigt behålla ställning inåt, både skritt och trav. Vi kollade att vi kunde rida alla gångarter och att vi kunde sakta av till skritt, avslappnat, med hjälp av enbart ytter-ridstick. Vi red slalom på volt, alltså slalom utan att ställa om mellan konerna. Så vi kollade att Ior tog sticken rätt. Övningar som fungerar lite som ett test för att se att hästen inte springer iväg snabbare när man använder ridsticken, utan tar signalerna rätt istället.

Det vart ett toppenpass!! Ior skötte sig exemplariskt och även fast han ibland sprang igenom mina hjälper så lyckades jag lösa situationen och förklara för honom igenom hur han ska göra utan att behöva ta tag i tyglarna.

Andra passet

Här var Ior lite svår till en början, han skrek massor efter Hugo i stallet. Pendlade mycket med att gå helt avslappnat till att plötsligt höja huvudet, spänna sig och bli extrovert. Trots att han var lite svår att komma åt rent mentalt så tog han mina hjälper bra, och vi lyckades med det vi skulle göra. Vi värmde upp med olika kontroll övningar och checkade av att det vi tränade på under morgonen satt för att sedan gå vidare mot…. Samlingen!

Rebecca förklarade för mig hur jag skulle tänka, hur jag skulle använda sticken och ungefär vilken känsla jag vill ha. När man tar upp en häst i samling utan huvudlag så finns det ingen direkt knapp över hur man gör, utan det gäller att lära sig vilken känsla man ska ha. Ridning handlar ju som vi vet om mycket teknik, kunskap om hur hästen rör sig samt om känsla. Att hitta den rätta känslan. Vilket vi alla har olika svårt för, tar olika lång tid innan vi känner igen vad det är vi letar efter. Men visst är det fantastiskt när man väl har hittat den känslan man vill ha? Och så sitter det.

Nja… Jag hittade inte känslan så jag fick göra övningen med tyglarna, med hjälp av Rebecca såklart. Sedan verkade det som, kändes det som om jag hade hittat det! När övningen satt med tyglarna så fick jag avsluta med att släppa dem och enbart försöka få upp Ior i samlingen med ridsticken… Och vi lyckades!! Ett par steg. Första gångerna väldigt bra, de andra gångerna lite halvdant. Hur som helst så kändes det som om jag förstod vad vi behöver träna på och att Ior tog hjälperna rätt… Känslan ska va lite att Ior kommer upp i form och så fort man ”släpper” så ska hela hästen slappna av igen, mulen ner i backen. Som om man känner att hästen vill ner hela tiden… Det är ganska så komplicerade saker vi tränar två, ni förstår ju att det är svårt att skriva om det i text… Haha…

Läxa till nästa gång

Vår läxa blir och träna samlingen, först och främst med hjälp av tyglarna och sedan med ridsticken! Nästa gång jag träffar Rebecca så ska vi enkelt kunna ta upp samlingen i skritt och trav… Vi ska enkelt kunna växla samlingen med framåt ner…. Jag är sååå pepp!! Nu jäklar ska vi träna… I december iår kommer vi och träna för Rebecca igen… :D Längtar!! Överlag så var det en stooor skillnad sedan vi tränade sist för Rebecca, så jag hade lyckas med senaste läxan och det känns jättebra. En riktig boost! Så nu får vi se om jag lyckas även med denna läxa…. ;)

13054757_10208072661187288_568754240_o 13054835_10208072708388468_1359686455_o 13054840_10208072706788428_1646703314_o 13063934_10208072677347692_1544398449_o 13064056_10208072683227839_1691283192_o 13078373_10208072653467095_2007786755_o