Jag skulle nog inte kalla mig för en dansör utfall att någon skulle fråga, då dans fortfarande efter ett års träning är en helt ny värld för mig. En värld som sakta med säkert lär mig och kontrollera min kropp lite bättre, något som kommer att ge så otroligt mycket tillbaka när det kommer till… Just precis det, ridningen! Eftersom det är magdans jag dansar just nu så är det den dansen jag tänker experimentera lite med just nu när det kommer till ridningen…

Hur höftrörelserna i dansen kan följa hästens ryggrörelser i ridningen.

Jag har sagt det förr, vilken skillnad det var och rida efter att ha dansat dagen innan. Då mest på hållningen, kontrollen av axlarna och att använda rätt magmuskler…. Men när det kommer till höfterna så var det något jag experimenterade med först igår när jag satt och red. Man ska nämligen följa hästens ryggrörelse hela tiden då hästen rör sig, och gör du det inte, stannar upp dina rörelser eller gör något annat än att följa, så betyder det oftast något annat för hästen (som att den ska samla upp sig eller liknande). Därför vill vi ju inte sitta helt statiskt utan hela tiden följa med… För och lära sig att följa hästens ryggrörelser så gäller det att helt och hållet slappna av och låta kroppen följa, då kan man känna att ens höfter går lite upp och ner, om vartannat när hästen rör sig… Något som jag tycker blir extra tydligt i traven. Det är dock lätt att man (speciellt inom engelsk ridning) tror sig följa med hästens ryggrörelse fram och tillbaka istället med höften, som egentligen är ganska så knasigt för det går emot hästens rörelser… Jag tror att det (utifrån egna erfarenheter) kommer från att man sitter och ”driver” hästen fram med sätet, därför tänker man fram-och tillbaka istället för upp och ner…

Målet är ju att man på automatik följer hästens rörelser helt naturligt och avslappnat, men ibland kan man, typ jag, behöva lite hjälp på traven för att hitta känslan. Jag har på senaste år blivit lite lätt statisk när jag rider och långt innan det följt fram/tillbaka istället för upp/ner, och vad passar då inte bättre än och tänka magdans nu när jag rider?? För och hjälpa hjärnan hitta rätt känsla igen.

I magdansen så lär vi oss att skicka ut höfterna åt sidan, men också att kunna röra dem upp och ner, precis den rörelsen vi vill ha i ridningen! Samtidigt som vi gör den rörelsen så har vi ”isolerat” överkroppen. Med andra ord så när jag rör på höfterna upp och ner så är jag stilla i överkroppen, och så även på hästryggen = stör inte hästen mer än innan (vilket kan hända om man råkar tänka för mycket). KLICKA HÄR och se en liten video hur jag menar med höfterna (tänk då bort shimmy haha, det ska ske i hästens takt ;) )

För alla som inte dansar magdans…

…men som rider och lätt vill hitta känslan så fick jag lära mig att hitta den med hjälp av stigbyglarna…. Tänk då i skritt och i trav att du har en blöt svamp under varje fot som du ska krama av genom att trycka ner foten… Varannan fot vartannat steg hästen tar. Viktigt här är att isolera överkroppen… Det är bara höfterna som ska följa med och jobba, resten av kroppen stilla… Poängterar det då jag själv gungade på tog för mycket med hela kroppen från sida till sida när jag först försökte känna in (tiden innan magdansen haha)…

Jag tyckte att det funkade skitbra när jag testade under vårt lilla dressyrpass igår :D Vi får väl se om mina tränare tycker något annat när dem ser mig haha… Men visst måste man försöka och utvecklas lite själv också? Hitta sina egna lösningar och vägar till målet för och lyckas forma sin lilla dressyrhäst. ♥

ögongodis

Nästa dressyr-inägg kommer och handla om motvationen… Hur jag lyckas motivera min häst som faktiskt tycker dressyr är det tråkigaste som finns!