Något som jag hela tiden får kämpa med är och hitta en bra ”sits” när jag rider. Jag har ridit för x antal olika tränare som sagt x olika saker och tillslut måste jag lyssna på mig själv, vad känns bäst? Jag har sen ett par år tillbaka fått och får kämpa som en dåre för att försöka hitta en för mig, naturlig och välbalanserad sits. Bland annat så spänner jag lätt vaderna och fötterna när jag koncentrerar mig för mycket, vilket resulterar med att jag drar upp benen och vinklar fötterna så som Cecilia (Nordic Knights ryttar ansvarige, även AR tränare) sa det, ibland sitter du på ett sätt jag inte har någon aning om hur du lyckas med… 

Men så är det. Alla har vi något extra speciellt vi måste jobba extra mycket på och just därför tjatar jag på mina tränare att tjata på mig om min sits, så att jag sakta men säkert kan lära om kroppen att känna in nytt. Precis som med dansen! Det tar tid och lära sig stegen, men när dem väl sitter så sitter dem på muskelminne. Därför jag har det så jobbigt då jag lärt mig ”fel”…

wpid-received_10206671077708577.jpeg

Inom dressyren vet jag att jag har massor att jobba på just när det kommer till sitsen, men det jag funderar en del på just nu är sitsen för just tornerspelens olika grenar…

Beridet bågskytte

Jag har på senare tid fått lära mig att en lite lättare sits är bättre i bågskyttet, då den är mer stadig och ger en mer stabilitet vilket gör det lättare att skjuta. Du ska ha stadig och bra tramp i stigbygel med hela fotsulan på (många har bara tårna mot stigbygeln, typ jag haha..). Nu är inte jag så insatt i tävling (jag försöker så smått att bli det), men har för mig att du får poäng för hur snabbt hästen springer också? Rätta mig om jag har fel, men jag tror mig veta att det går rätt så fort fram på tävlingarna… Och då kan man ju inte riktigt sitta tillbaka… Tänk er fälttävlan! Den sitsen är nog den bästa även när det handlar om bågskyttet.

IMG_5565 IMG_5728

Tornerspel

Här finns väl heller inget direkt rätt eller fel, men den klockrena tornerspelshästen enligt mig är den som är riktigt lydig, dresserad och samspelt med sin riddare. Jag ser helst att hästen ska samla sig och samtidigt ge allt, visa riktig glädje och power! Samlat för att smidigt kunna vända, reglera tempot, stanna och för att det ser snyggast ut. Här är det viktigt att kunna påverka hästen med sitsen, då vi ibland måste ha längre tyglar för att lättare hantera vapnen och allt vad det innebär, eller bara för att det är så.. Allt sitter i sitsen. Därför är lite längre läder och dressyrsitsen bättre kan jag tycka för just spelen. Speciellt då man själv har på sig mycket utrustning också, som en tung ringbrynja… Då är det inte så smidigt med en fälttävlans sits… Däremot har jag märkt på träning att vissa grenar är lättare med fältsitsen än andra, som att fånga ringar med en pik eller att plocka kuddar från marken (på träning använder jag sällan ringbrynja)… På SM i tornerspel plockar man dessutom låga ringar, men där är det heller inga krav på att använda en riktig ringbrynja om jag har förstått det rätt. Och att böja sig ner gymkhana liknande är inget jag helst gör med 30-40 kg extra på kroppen, varken för min eller hästens skull… Hur som helst, vi i vårat lag använder aldrig låga ringar på våra uppvisningar så det problemet är ur världen för min del. Om man då går in på sitsen igen så har jag kommit fram till att på tornerspelen fungerar olika sitsar bäst vid olika grenar… Så hur gör jag då? Jag kan ju inte hålla på att reglera stigbyglarna under showerna mellan grenarna direkt…

Jag får helt enkelt lära mig att ha lite fältsits i de långa lädrerna när jag behöver det! Svårare lösning än så var det inte.. Men det är bra intressant och fundera på, vad är egentligen det bästa för att göra det så enkelt och träffsäkert som möjligt? För de olika grenerna… Jag lovar, jag kommer säkert och återkomma om detta! 

IMG_5302 IMG_6237 IMG_6109

Nu skriver jag enbart utifrån mina erfarenheter och vad jag tidigare lärt mig. Om ni tycker jag har helt fel, skrivit något galet eller bara vill flika in med egna funderingar, så är kommentarsfältet erat! Känn er fria att dela era tankar till mig.♥