Jag erkänner, det är fint med raketer. Vackra färger, glitter och mönster. Men jag dissar det, stenhårt. Kommer aldrig i hela mitt liv lägga ner pengar på det, kommer aldrig att stödja det. Varför dissar jag nyårs smällarna? En fråga som borde vändas, varför skulle man inte dissa det?

Jag skulle kunna kompromissa. Tillåt raketer i vissa städer mellan 24.00 – 00.30, ingen annanstans och inte av några privatpersoner. Precis som att melodifestivalen går en gång om året arrangerat av inte vem som helst. Knäpp jämförelse javisst, men ni förstår hela grejen.

Människor skjuter veckor innan tolvslaget, ungdomar och BARN springer runt med smällare tidigare än så. Folk har missat vad som är förbjudet och det ifrågasätts varför det ens är förbjudet. Förlåt, men hur fan kan man ens ifrågasätta det..? Det finns inget bra med smällare. Vad är det ens för hobby..?

Det mest idiotiska sättet och fira ett nytt år på är med raketer, och på nyår smäller det i mina öron bara rädsla och stor skada. Djur flyr i panik, miljön tar stryk och människor är för lata för att ens städa efter sig. Vissa skadar sig, raketer riktar om sig och skjuter hus eller med risk för och träffa och explodera på våra nära och kära. Vi alla vet det.

Häromdagen tog jag Ior till ridbanan… där han själv ”exploderade” om vartannat… Det vart nästan farligt för mig och hantera honom och han kastade sig även ner på sanden för och rulla sig gång på gång. Jag vart lite orolig, för när en häst rullar sig så mycket kan det bland annat bero på en sjukdom vi kallar för kolik som är ganska så allvarlig. Smärta i magen. Men han hade ingen smärta, inte i magen i alla fall utan i själen. Ior rullar sig nämligen också när han är nervös och måste lugna sig, att han kastade sig ner var något jag dock inte var van med. Men inte så konstigt, då det nämligen var några som sköt raketer längre bort, något jag först inte hörde då jag hade musik på mobilen igång. När jag väl hörde det föll ju liksom paletten ner och jag insåg ganska så snabbt, att det här kommer och bli en riktig skitvecka.  Det är något speciellt med raketer, de exploderar i himlen och hur förklarar du för en häst, som inte är polis-tränad, att det inte är någon fara..? När det sedan en gång om året inte går något hejd om explosionerna.

Iår är första året hästen min står ute på Ingarö under nyår, som tydligen är ett ställe där det smäller riktigt ordentligt. En från stallet kommer och vara i stallet och jag kommer att jobba den natten. Men hade jag inte jobbat, hade jag också vart i stallet. Satt igång radion och hållt koll, hoppas att hästarnas närvaro med varandra lugnar. Det finns ju riktiga skräckhistorier och man hoppas att man slipper vara inblandad i någon av de nya som kommer att komma. Så länge man firar med att explodera himmelen, skapas nya historier där det gått helt åt helvete. Av en helt onödig grej.

Det är så fantastiskt roligt för oss som har djur att fira nyår…. Jag säger bara som jag alltid säger varje år. Jag hoppas att alla ni som skjuter raketerna blir överkörda av en älg…. eller två.

26 jul 2010 006Bilden är på Jacquard, 2009.