Den 13 december är det öppet hus i Ängbol tillsammans med Nordic Knights, från klockan 12 till 16. 

Clinics i beridet bågskytte

Jag kommer att vara på plats med minst en häst och kommer att hålla i en kort clinics om beridet bågskytte, på ca 20 min. Exakt hur jag lägger upp det och vad jag kommer och ta upp har jag inte riktigt bestämt mig för än, det kan bero lite på efterfrågan, men fokusen kommer att ligga på hur man tränar nya hästar inför den träningsformen. Hur man så säkert som möjligt introducerar en häst för bågskyttet, hur man förbereder hästen som bäst inför uppgiften, hur man tänker kring olika hästar och hur vet man att man kan gå vidare i träningen.

Jag tränar flera gånger om året för Rebecca Dahlgren och gått alla hennes fyra steg i frihetsdressyr-utbildningen samt det första steget i tolerans och trickträning. Jag ser min kunskaper i frihetsdressyren som en fördel för och kunna läsa av hästen inför uppgiften och avgöra när och hur fort man kan gå vidare i träningen. Bågskytte från hästryggen ser jag som ren tolerans träning för hästarna.

wpid-2015-04-09-20.36.32.jpg.jpeg

Mina erfarenheter kring detta

Jag har ännu inte hunnit skaffa mig år av erfarenheter, men har redan lärt mig massor av misstag och nya kunskaper och hittat ett sätt som fungerar.  Hästen jag började min resa med, Jacquard, introducerade jag för flera år sedan men gick då alldeles för fort fram. Det resulterade med ett ”bakslag”, där han med tiden blev mycket stressad under bågskyttet. Då backade jag flera steg och tog om träningen från början, som om han aldrig hade varit med om bågskyttet förr. Vi gick fort fram även där, men nu var han mycket mera ”med” på noterna och betydligt lugnare. Vi hade aldrig några problem efter det.

Den hästen som jag har idag, Ior, började jag introducera bågskyttet för tidigare iår och i somras deltog han i sin första show tillsammans med Nordic Knights. Eftersom vi tog träningen så stegvis och väl förberett så har vi inte fått något bakslag som jag fick med den första hästen. Därför ser jag förberedelsen för uppgiften som A och O i träningen, även när det gäller tornerspelen.

10999523_10205744562232176_7782192931457740889_n

Jag har heller inte riktigt bestämt mig för vilken häst jag ska ”visa” på. Antingen tar jag med mig Ior, för att göra honom ännu en clinics erfarenhet rikare och för att det kan vara lite roligt för besökarna att få träffa riddar-hästen. Eller så tar jag med mig Hugo, syrrans przewalski, som jag ännu inte hunnit introducera bågskyttet för. Bara för att det kan vara roligt och se en grön häst på riktigt… Vi får se. Självklart om jag väljer att ta med Hugo så kommer jag och förbereda honom lite hemma först, för att få ut så mycket som möjligt av den korta tiden.

Vi får väl se!
Hoppar VI ses.. :D

IMG_0240