24 februari, 2015 by

IOR’s första torner-träning

1 comment

Categories: Tornerspel, Vägen till tornerhäst.

Tålamod är allt, och ett lugn.

När jag jobbar med mina hästar så jobbar jag samtidigt på mitt tålamod, ingenting byggs över en natt men mycket, väldigt mycket bearbetas. Resultat kommer alltid och oftast ser man det först riktigt ordentligt när man blickar tillbaka. Tålamod är allt, har man det så behöver man inte stressa. Stressar vi inte med resultatet så kan vi lika gärna ta det lugnt. Det är min strategi när det kommer till IOR…

Jag började med och rida med flaggan. Eller fanan som det heter, vilket min tränings-flagga inte är värdig nog att kallas än… Haha.. Nirvana.. kom igen? Jag LOVAR att jag ska ordna en ny tränings-flagga. En svart, med min (framtida) vapensköld på. Alla drev med den. Men eftersom jag använde den i träningssyfte så vart den godkänd ;)

IMG_2894

 

Det här var första gången jag faktiskt red med flaggad. Det var inga som helst problem med det. Duktiga lilla häst! Jag såg till att kunna flaxa runt med den, lägga över huvudet, baken, sidan… Börjar stilla, sedan skritt, trav och så lite galopp.

IMG_2923 IMG_2956IMG_2988

 

 

Mycket godis också!!! Måste säga att flaggan förstör eller gör alla bilderna. Beror på hur man ser det… detta leende alltså… haha

IMG_2935

 

När jag testat allt med flaggan så tränade vi på att fånga lite ringar. Jag började med flaggan jag redan hade i handen, då pinnen den sitter fast i är ganska så lätt och hålla i. Vad jag använde var mindre viktigt, då syftet till en början var att han skulle våga gå nära ringarna och klara av att jag ”fångar” dem. Sedan också att jag släpper ner dem… Småsaker kan man tycka, men väldigt för dem flesta hästar, ovanliga sådana.

IMG_2999 IMG_3001

När det kändes bra med pinnen så valde jag och rida med mitt skarpa vapen…. Min pik. Det gåååår ju inte och undvika förstår ni. Man blir lite kär i sina vapnen, att träna tornerspel utan dem känns inte helt okej…

IMG_3089 IMG_3075

 

På ringarna körde vi bara skritt och trav, jag väntar med galopp tills jag vet att det kommer och ske kontrollerat. Några fler vapnen eller grenar hann vi med den här gången. I övrigt så tränade vi på att kunna komma nära stolpar med kuddar staplade på också, bara för och slå ner dessa med händerna. Och en stolpe med ett äpple… Istället för att klyva den så fångade jag den… och kastade mot kuddarna på den andra stoplen… Det gäller och vara kreativ! Bara fantasin sätter sina gränser under all toleransträning!

IMG_3114 IMG_3142

Här testade jag att ställa upp IOR, och fatta galopp. Galoppera nära stolparna, antingen fånga äpplet eller slå ner kuddar. Kan säga att nu reagerade IOR med skräckblandad förtjusning.. Han tyckte det var skitkul, samtidigt som han fortfarande befann sig i stor förvirring över vad vi faktiskt höll på med. Han är van med tävling, hoppträning, frihetsdressyr… men tornerspel??

Vi har lite och jobba på, men jag tror att han kommer och bli mäktig under spel! Jag tror att han kommer och älska det och ge allt med en jädrans massa power. Så fort han kommer och känna sig trygg med detta, så kommer det att bli toppen…. Men en häst med så mycket energi som han har kräver lika mycket arbete som energin. Dressyr, dressyr, dressyr…. A och O. Jag ska ALLTID kunna stanna honom, när som helst i vilken situation som helst. Ju lättare han är och blir för hjälperna, ju säkrare kommer det och bli under spel.

Tålamod. Bara skynda långsamt.
Det kommer och ta tid, men det är det värt. 

IMG_3013IMG_3112

 

One Response to IOR’s första torner-träning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>