Categotry Archives: Jan 2012, en början.

Jag och Jacquard åker ner till Rebecka och Christofer som veckoelever. Här kan ni läsa om våra intensiva & lärorika dagar, där jag för första gången någonsin testade på akademiskt ridkonst samt att träna horsemanship för några av Sveriges bästa tränare. Den här veckan blev den stora vändningen för min ridstil och hästhantering. När jag kom hem så visste jag inte hur jag skulle rida längre, så jag var tvungen att byta tränare och försöka stå på mig och tro på min egna magkänsla. Vilket jag gjorde, efter ett mycket tufft år med många kritiska ögon i nacken kunde jag tro på mig själv igen och fortsätta min egna resa med hästarna. Idag tränar jag för andra tränare och dessutom regelbundet för både Rebecca och Christoffer. Jag har dem, och min vän Hanna (som tog med mig till R&C) och tacka för då veckan blev den stora vändningen i mitt hästliv.

by

Jan 2012, vecka 2, sista dagen.

1 comment

Categories: Jan 2012, en början.

Började för Rebecka. 

 • Toleransträning på schemat, vi skulle ha lite mera utmaning!
 • Man börjar med att ”skicka iväg” hästen över föremål som presenning, mattor och olika höga pallar. Men också genom en smal öppning mellan två tunnor som ligger ner.
 • Övning två så ska man få hästen att att ställa sig på föremålen och stå kvar med frambenen från det hållet du ”skickar in” hästen. För att sedan ställa sig med alla fyra hovar och stå kvar. Med tunnorna ska hästen först två med frambenen mellan gången och sedan med magen, alltså stanna när du ber den och stå kvar.
 • Jag ska inte ”dra” i honom något, det ska jag aldrig behöva göra. Utan ska nyttja mig av horsemanshipen såklart.
 • Jag och Jacqi stötte på lite småproblem vid mattan där han sköt ut rumpan för mycket, men annars gick det super! Min fina lilla häst. Sysslar man mycket med de här övningarna så får man tillslut en häst som tar sig fram överallt!
 • Så är taggad på att bygga eller fixa olika pallar av något slag till framtiden!   

Tricken då! 

 • På första försöken fick jag ner honom i buga. Så nu känner jag mig säker på att snart gå vidare i tricket själv.
 • I spansk skritt var han mycket lugnare! Så den sista lektionen kunde verkligen inte sluta bättre.

Avslutade för Christofer

 • Vi tränade från marken först, som jag tidigare nämnt finns det ingenting du inte kan jobba med från marken som du kan göra från ryggen på hästen.
 • Började med ställningen åt både höger och vänster. Om jag ställer som exempel åt höger så är det viktigt att nosryggen (från hans sida) roteras rakt åt vänster och ganachen åt höger.
 • Sedan när det gick bra började jag med böjningen också. Då ska jag från ställningen även få med halsen.
 • Från det ska jag sedan sätta ett litet tryck mot kapsonen (som jag hela tiden tar hjälp av) och se till att han svarar genom att skuta fram höften lite. Precis som en häst ska göra när man rider och böjer. Det jobbar jag med lika mycket i båda varven.
 • Efter det börjar jag jobba med öppna och slutna, än så länge längst väggen då det blir lättare för både mig och hästen att markera yttersidan. Men i framtiden ska vi kunna göra det även på en volt och utan vägg som hjälp.
 • Allt det här ska jag försöka göra innan varje ridpass.
 • Sedan när jag satt upp så jobbade vi mycket i skritt. Eftersom det är där jag lättaste får igenom ställningen/böjningen än så länge.
 • Jag ska absolut vänta med att jobba på rakt spår, då han är ojämn i kroppen än så länge. Ni vet det där med att han har grymt mycket svårare i vänster, tills innan det släpper så är det omöjligt för honom att vara rak på rakt spår.
 • Den här veckan har vi i 90% bara jobbat i skritten. Vilket jag ska fortsätta med innan jag fortsätter i trav och galopp, som aldrig kommer ge något om han inte jobbar rätt från börjar. Alltså från skritt.
 • Jag kan fortsätta rida det jag har gjort innan, alltså tornerspelen, uteritter och hoppa varanann vecka (om han tycker det är kul). Bara jag jobbar med det här emellanåt och helst innan träningarna börjar också.

Imorgon tänker jag skriva en liten utvärdering av veckan, dela med mig av lite olika tankar och åsikter. Även nämna skillnaden mellan bärkraften och skjutkraften.
Nu ska jag till stallet och jobba lite horsemanship med Ior, Jacken ska få vila idag. 

by

Äntligen hemma!

No comments yet

Categories: Jan 2012, en början.

Efter minst sagt lång och läskig resa. En stund var vindarna så starka att de tog tag i släpet och jag kunde verkligen inte slita blicken, fysatan vad läskigt det var. Släpet är såpass högt att vindarna lika gärna skulle kunna välta det, vi var nära på att vända och åka tillbaka. Men det skulle lika gärna kunna vara värre morgondagen så vi valde att smyga fram. Det hade varit en ren mardröm om något skulle hänt… magen bara vände sig av tanken.

Men nu är jag hemma igen och goa Ior blev glad och Jacken rulla sig minst 4 gånger. Tillbaka till verkligheten kan man säga…. Skriver om de sista passen vi hade imorgon.

by

Måste berätta!

No comments yet

Categories: Jan 2012, en början.

En kul grej som Christofer sa var att Jacken ser ”jävligt fräsch” ut för att fylla 18 år, att man skulle kunna tro att han var 7 lika gärna.
Och när vi träna buga märkte vi, eller Rebecka att han var riktigt fin i lederna då man kunde böja så mycket! Min smidiga lilla häst.

Alltid så kul att höra…♥

by

Dag 4

No comments yet

Categories: Jan 2012, en början.

Hjälp vad fort tiden går. Ibland är man dock sjukt trött och på dagarna brukar vi somna till haha… Men när man väl kommer igång vill man aldrig sluta! Jag körde första passet redan 8.00 imorse och det andra trax därefter.

Problemlösning med Christofer. 

 • Idag jobbade vi från marken och jag fick lära mig hur jag skulle göra. Vi jobbade med ställningen, öppna och slutna. Som Christofer sa så finns det inget man inte kan utföra från marken som man kan från ryggen. 
 • Imorgon ska han undervisa med sin egna häst först, han ska visa hur han jobbar med honom från marken.
 • Syftet är att jag ska komma åt Jacken bättre då lite enkelt förklarat, eftersom vi har sådana problem i vänster. Det blir också bra uppvärmning då jag kan se till att han ställer rätt utan att fuska. Helt plötsligt har jag fått mer inblick på hela hästens kropp… Känner genast för att plugga upp anatomin igen. 
 • När jag satt upp sen var ställningen/böjningen något lättare än igår. Han kunde släppa efter självmant bättre, även om det bara höll några steg innan han ställde om sig så var det bättre. Och bara lite bättre är också framåt, så jag inser vilket jobb jag måste lägga ner. 
 • Vi använder oss av kapsonen väldigt mycket så det är något som ska införskaffas.
 • Han hade i övrigt mycket mycket bättre balans idag. Gick inte alls emot bettet som han tidigare gjort. Även om han var i lite för hög form, så var han i en bra form och hade bra takt och balans. Syftet är ju sen att man ska kunna lägga honom i vilken form som helst när som helst utan att han går emot bettet.
 • Känns så sjukt bra att vi är just här just nu, imorgon är sista lektionen och sen måste jag jobba på egen hand. Men det känns bra, känner mig mycket säkrare på vad jag ska tänka på.

Horsemanship/trick för Rebecka

 • Det är så kul, vill bara hålla på i all evighet!
 • Vi upprepade vallningen, som gick bra.
 • Sedan tränade vi på att ”skicka iväg”, övningar som man ska ha nytta av i lastning sen där han skickar in hästen i tramsporten. Det gick hyfsat fort för mig att lära mig och han var så duktig så.
 • Imorgon ska vi som sista lektion få lite mer utmaning och träna på ”tolerans övningar”, där man ska träna med vickbräda och grejer. Min kära mor kommer vara till hands så film/foto kommer troligen upp då!
 • Tricken då. Gick framåt, sakta men säkert. Han slår riktigt fint med frambenen på spansk skritt och 4 gånger i rad fick vi honom att gå ner hela vägen på knä i buga. Äntligen har han börjat fatta att man kanske borde backa lite med bakbenen så det blir lättare.
 • Problemet är bara att han nästan koncentrerar sig mer på godiset än på vad han gör så han inte riktigt förstår varför han får godiset när han är där på knä… knasen.
 • I spansk skritt är han lite för sprallig, innan han kan slappna av riktigt så vet han inte riktigt vart han ska ta vägen. Men det blir nog garanterat bättre med tiden när han vänjer sig lite mer med vad vi håller på med.

Nu ska vi snart tillbaka till stallet, kolla i deras butik och rida/trickträna lite själva. Då tänkte vi fota så det kanske kommer upp några bilder ikväll. :)

by

Dag 3

No comments yet

Categories: Jan 2012, en början.

Horsemanship & Trick för Rebecka 

Började först här, så himla kul vad vi går framåt!

 • Repiterade övningar som gick super för att sedan utöka till vallning. Där jag står och ”leder” honom från bogen. Sista övningen så kunde jag enkelt styra honom lite hur som i ridhuset och slalom genom koner med små rörelser.
 • Lärde mig också att flytta Jacken sidvers under longering.
 • Ska bli så kul och se vad för nytt vi får lära oss imorgon! Rebecka tycker att jag lärt mig rätt fort med kroppshållningen som för vissa tagit längre tid att lära. Haha jag som alltid brukar vara så seg… så kul att höra!
 • Tricken gick bra, i buga vågade han går ner hela vägen två gånger. Och spansk skritt lyfte han riktigt fint, så vi övande varannan ben framåt nu.
 • Lite senare på dagen (nyss typ) så repiterade jag allt själv (med Hanie som sällskap och hjälp till buga) och det gick så bra! Även tricken då han vågade gå ner hela vägen i buga och även stanna kvar en stund. Lite godis och hästen lär sig fort…. Hoppas bara att att det fortsätter gå framåt nu till de två sista lektionerna! :D

Akademiskt för Christofer
Inte lika roliga nyheter här…

 • Ännu en gång hade vi svårt för vänster varv. Blev lite lättare när vi satte på kapson, men inte mycket. Christofer satt också upp för att känna på honom och han sa det att skillnaden mellan höger och vänster varv är såpass stor att det inte är riktigt rätt till.
 • Det kan vara muskelminne efter allt med tänderna men det kan lika gärna vara något annat som gör att han spänner sig i nacken.
 • Det blev bättre när han från marken böjde/ställde honom med hjälp av kapsonen, men ändå så ställde han om sig till höger så fort han fick eftergift, och släppte aldrig efter självmant.
 • Så jobbigt som han var nu har han aldrig varit, kan vara för att vi äntligen rider för en bra tränare då problemet kommer fram mer. Då han självmant ska kunna ställa rätt och gå med eftergift samt själv söka framåt till handen med vänsterställning.
 • Känns iaf som om jag är på rätt ställe för detta problem. Om inte Christofer hittat en lösning kommer han vägleda mig vilket fall som. Jag fick också klart för mig att jag kommer få MYCKET jobb framför mig. Skriver mer detaljer när jag är mer säker.
 • De bra grejerna då. Han hade mycket bättre balans och bakbensrörelser idag! Och jag sket i westerntyglarna så fick mer koll på sitsen och händerna och allt!

Blev väldigt väldigt mycket text denna vecka! Men det får ni leva med, i framtiden kommer det bli mycket roligare uppdateringar med det här nya intresset för hästarna!
Hellekis, horse vision, var har ni varit hela mitt liv..? 

by

Dag 2

No comments yet

Categories: Jan 2012, en början.

Tränade först för Christofer. 
Kändes inte så speciellt bra, kände mig helt handikappad som om jag inte kunde rida alls. Störde mig på westerntyglarna (rider typ aldrig annars med dem) och fick inte ordning på sitsen. Men det är bara och byta tyglar och tänka på att jag är ganska ovan med nya sadeln och bettet och framförallt ridsättet. Trots allt hade Jack bättre balans idag, dock hade vi jättejättemycket problem med vänster sidan som vi inte hade igår, med ställning/böjning då. Finns på film detta pass, har inte vågat kolla än haha.

Horemanship för Rebecka

 • Vi upprepade gårdagens övningar, vilket gick super. Börjar få bättre kläm på det nu!
 • Sedan började vi träna på att longera där jag hade lite svårt för att hitta min kroppshållning i början, men så fort jag kom på mig själv gick det även där super. Små detaljer som är så himla viktiga att tänka på!
 • Vi longerade sedan mellan två koner, så det vart som en trekant mellan mig och konena, där jag longerade honom i en 8-volt. Även där hade jag svårt i början, men när jag hitta hållningen och kunde visa honom vägen på rätt sätt och då gick det genast mycket bättre.
 • Det är som att lära sig ett nytt språk från grunderna, kroppsspråket. Jag har alltid haft intresse för horsemanship, men för en gångs skull börjar jag själv förstå hur jag ska ta nytta av allt!


Idag började vi även träna på lite trick!
Vi ska koncentrera oss på buga och spansk skritt denna vecka.

 • Började med att träna buga med hjälp av en lina och lite godis. Vi kom nästan hela vägen ner,  min duktiga lilla häst!
 • Spansk skritt övningen var lite svårare för att han tiggde, men när han koncentrerade sig så lyfte han riktigt fint på benen ibland! Så himla kul verkligen!!

Nu fick vi lite bilder också! Inte redigerade dock pga av brist på PS och bara några då internet är så segt och det tar ååår!

 

Våra fina hästar, är så kär i bilden! Hanna tog bilderna förutom den på oss och goa getterna som Rebecka tog.

Hoppas och vet att Ior har det toppen hemma med bästa Sara som tar hand om honom! Hon ska nästan ha betalt för att hon är så duktig dessutom… Hoppas bara han skötte sig i dressyren idag också min lilla prins! Åh vad man saknar honom när man ser sötbilderna ♥

by

Jan 2012, vecka 2, dag 1.

2 comments

Categories: Jan 2012, en början.

Kände för att detta ämne ska få ett eget kategori, då det troligen kommer komma mer från det i framtiden… :)

Första dagen – första passen.

Tränade först för Rebecka i horsemanship, vi körde från grunden kan man säga. 

 • Vi tränade på att Jacken skulle hålla sitt avstånd från mig, alltså att jag tänker mig en bubbla runt mig som han inte skulle träda in. Just det är inget nytt, man har alltid hört det förr men jag har aldrig riktigt tänkt på det.
  Man gör det för att hästen inte ska ”träda in” och ”ta över” som ledare lite kort förklarat.
 • Sedan tränade vi på att flytta bakdelen, sedan bogen vilket var lite svårare och jag hade svårt att hitta hur jag skulle stå.
 • Vi tränade också på ”Jojjon”, där man ska backa hästen bara genom att vicka på fingret för att sedan bjuda in den mot dig igen. En riktigt rolig övning som Jacq hajjade rätt så fort.

Bara sådana här basic övningar gör så sjukt mycket och det är så grymt många hästmänniskor som aldrig tänker på det.

Lite senare red jag för Christofer, en grym tränare måste jag säga redan nu. 

 • Vi skritta rätt länge, då jag först skulle få honom att sänka sig och slappna av vilket tog ett tag. Han snackade mycket om hans bakben och rörelser. Så sjukt mycket info att jag inte riktigt kommer ihåg och kan skriva ner tyvärr fast jag har det i bakhuvudet.
 • Jacken är ju väldigt ”trippig” och snabb i sin rörelse. Det handlade enbart om hans balans mellan bak och framparti eller något sådant.
 • Galoppen gjorde Christofer klart för sig att det helt klart var han bästa gångart! Svårt att tänka sig för två år sedan då det var den jobbigaste… Men där hade han bra balans genom hela kroppen.

Vi körde också basic här, med tvåhandsfattning. Han sa att mycket kan hända på två veckor, så det ska bli sjukt intressant att se… därför jag bloggar, för att kunna analysa våran utveckling den här veckan!

Nu ska jag ner till stallet igen, mocka och träna lite till. Kanske rida lite!