Categotry Archives: Vägen till tornerhäst.

Ett av mina mål med min häst IOR är att träna honom till att en dag bli en tornerspels-häst. Slutmålet är känslan av att han ska vara redo att kunna gå ett spel. Här kan ni följa oss genom den utmaningen. Genom mot och framgångar och hur jag tänker när jag tränar honom inför att bli en turist, show och eld säker krigarhäst. Tre år från nu är mina förhoppningar (från slutet av 2014 till slutet av 2017).

by

Mållös

No comments yet

Categories: Från mina tankar & mitt ♥, Hästarnas dagbok., Nordic Knights, Vägen till tornerhäst.

”Det ser ut som om han har gjort detta i tio år”

”Du ska vara stolt över dig själv, DU har gjort ett GRYMT arbete med din häst”

”Jag ska hälsa från min fru att du rider riktigt snyggt, är pricksäker”

”Vi behöver jobba på mystiken runt dig som Svarte Riddaren, du ser för snäll och snygg ut”

”Han är otrolig, din häst”

”Det här trodde du inte för två veckor sen?”

…. och så vidare….

Jag finner inga ord, det är för mycket känslor svåra att skriva ner. Alla förstår kanske inte hur stort det här är för mig, kan låta som om jag överdriver men det gör jag inte. Jag lovar att Jacquard måste ha peppat och taggat Ior för det här vid sidan om från andra sidan. Nej, för två veckor sedan hade jag ingen aning om att vi skulle rida tre spel och delta på beridet bågskytte. Med publik. Musik. Jubel. Dunder och brak. Eld och gyckel. Jag väntade på ett eventuellt bakslag efter första spelet, men fick bara uppleva en häst som lärde sig själv för varje spel vad som pågick. Hans kontroll behov och uppmärksamhet visade sin bra sida den här helgen och det var så otroligt coolt att få uppleva detta!

Sanningen är att efter den fjärde torner-träningen så bestämde vi oss för att jag och Ior skulle ställa upp på det historiska rytteriet, barocka damernas uppvisning. Då det är en mycket lugnare show och en perfekt start att börja med för och bekanta sig med miljön. Men i samma veva skadade sig Jacken och all energi lades ner på honom. Fanns ingen motivation alls till att försöka få ihop något inför Skokloster helgen, om vi ens skulle vara med. Någonstans efter allt med Jacquard, bestämde jag mig ändå för att vi skulle åka, utan att egentligen ha någon plan. Vi fick fria tyglar, jag fick lovord om att få göra som jag kände och ville med Ior. Stå vid sidan av, miljöträna. Ja, det var fritt. Något jag är enormt tacksam för.

Inte ens efter femte träningen hade vi en direkt plan. En träning som gick liksom de andra, otroligt bra. Den tanken och planen som blev var att vi skulle bestämma oss hur och vad vi skulle göra efter torsdagen innan helgen, innan spelen. Tanken var då först att vi skulle ha ett test-spel, men det blev inte av, då alla ville bara känna på banan vilket egentligen var bättre kan jag tycka. Då fick jag verkligen känna att han var med mig i vår egna takt, och där någonstans bestämde vi oss för och testa. Vilket slutade med att vi ställde upp på samtliga uppvisningar! Och till sista spelet även testade på grenen ”man mot man”. Var det NÅGON som trodde det..? Möjligtvis Patric. Men annars tror jag inte det…

11016795_10205354996853285_77008979392369465_n

Jag brukar känna mig lite tom efter sista evenemangen, men nu känner jag bara tvärtom! Ser så galet mycket fram emot året och nästa års deltagande. Jag ska fortsätta träna med Ior efter min känsla som bevisligen hittills varit väldigt bra. Jag tror väldigt mycket på oss nu. Det här är ingen utvärdering om allt, den ska jag skriva snart. Och mhm… jag ska utan tveka utveckla den Svarta Riddaren… Ohja. Det förtjänar sitt egna inlägg.

10325547_10152090533742102_6653944286036512226_n

by

Har vi redan nått vårt mål?

No comments yet

Categories: Hästarnas dagbok., Nordic Knights, Vägen till tornerhäst.

Screen Shot 2015-07-22 at 2.10.33 PM

MER om det och en enorm sammanfattning kommer GARANTERAT upp här efter helgen! Nu har jag haft fullt upp med packning, förberedelser och så vidare. Det här kommer att bli så galet roligt!! Ni anar inte. Jag är sådär förväntansfullt nervös. Shit vilken grej… Att få uppleva allt detta med Ior? Även om vi inte rider spel nu i helgen så är det en vinst bara av tanken av att det kan vara möjligt. Nu ikväll ska vi, om allt går som planerat… Rida ett test-spel. Vilket innebär att vi rider som om det vore spel, med musik, rätt ordning på grenar, publik och tjohej! Inte i närheten av hur ett riktigt spel ser ut men så nära man kan komma innan det faktiskt är dags.

Heja oss! Heja Ior! Nu ska vi till stallet, packa det sista, duscha hästen och sedan rulla vidare mot SKO! Tjoho :D

IMG_8546

IMG_8119

by

”Man mot man” och ”Quintanen”

No comments yet

Categories: Allmänt, Hästarnas dagbok., Vägen till tornerhäst.

IMG_8541

Den femte torner-träningen med Ior, den 12 Juli 2015.

Dagens stora fokus var och träna in de två grenarna vi ännu inte hunnit stöta på, ”Man mot man” samt att rida an mot ”Quintanen”.

Ior tog allt steg för steg ovanligt bra, som om han aldrig gjort något annat. Han visade redan från början att han skulle klara av det här bra, trots det tog vi det lugnt även om det inte skulle ha ”behövts”, steg för steg för och introducera honom. Jag ser hans lugn redan från början som ett kvitto på allt tidigare arbete vi har gjort, bland annat från frihetsdressyren och tolerans-träningen. Träning som gör honom förberedd och trygg med mig för princip vad som helst som kan tänkas vara obehagligt.

Quintanen

IMG_8037

Här började jag med att leda fram honom, låta honom nosa på den konstiga gubben med kulan. Sedan satte jag upp, skrittade mot och ännu en gång, lät honom nosa. Han satte sitt huvud och vilade mot kulan…. Jag skrittade sedan runt och slog med handen på den lilla skölden. Därefter så ställde vi oss åt sidan och lät Patrik med sin erfarna häst Flipper, rida fram mot quintanen i galopp och med lans, för att se Ior’s reaktion när allt rörde på sig. Ett par gånger stod vi åt sidan, ganska så nära ändå och Ior klarade av allt galant. Därefter skrittade jag själv med lans par ånger innan jag tog det i trav och galopp. Inga konstigheter…

Man mot Man

IMG_8482

Även här tog vi det väldigt mycket steg för steg…..
Vi började med att bara se fall vi ens kunde skritta bredvid varandra, alltså bredvid Patrik och Flipper. Om hästarna ska möta varandra i galopp senare är ju det en klar fördel att de fungerar ihop.
Därefter skrittade vi mot varandra med rännan emellan för och klappa och händer par gånger, sedan i trav och även galopp.

Sedan mötte vi bara Patric med sköld, i skritt. Därefter red även jag runt i sköld och så mötte vi varandra med sköldarna men inga andra vapen, alla gångarter.

Till sist så testade vi att stå stilla medan patrik red med en buffel-lans (mjuk del isatt på lansen) i skritt mot oss, för att även träffa mot min sköld. Efter det så vände han på sin lans och red mot oss i galopp med den hårda delen, så att stöten blev kraftigare och ljudet av träffen högre. Kan säga att Ior kanske ryckte lite på sig den första gången, men stod still och tog smällarna förvånansvärt otroligt bra…

Vi red lite mot varandra med varsin lans och när allt garanterat kändes säkert och bra tog även jag på mig hjälmen (där man knappt ens ser öronen på hästen så fort den åker på). Och så red vi mot varandra i galopp och ”bufflade” på varandra. Klockrent.

Efter ett par vändor började Ior tendera till att bocka lite… Ett tecken på att han gillade denna typen av träningsform, knasiga häst.

IMG_8522

Förutom detta så tränade vi lite på att plocka ringar. Det sista vi gjorde var och skjuta lite båge, i syfte av och känna på en ny båge som jag ska ha till uppvisningarna. Här skrittade vi bara då Ior redan var ganska så trött från allt annat. Han tog ännu en gång, bågskyttet utan problem. Den första gången som jag sköt direkt från ryggen utan att introducera från marken först…

Det här var alltså den sista träningen innan Skokloster Spelen som blir av helgen den 24 – 26 Juli. Torsdagen innan är det ett tränings-spel som jag och Ior ska ställa upp på. Där bestämmer jag mig hur mycket vi kommer och göra under helgens spel, men garanterat så kommer vi att vara på plats hur som! Ni får se. Jag ska skriva en liten kort sammanfattning om alla dessa fem träningar…. Förstår ni..? Vi har princip redan nått vårt mål. Han har fått godkänt, och han är redo för sitt livs första spel…. Efter FEM träningar…. wow…

by

De senaste träningarna….

No comments yet

Categories: Allmänt, Vägen till tornerhäst.

Nu ska jag göra mitt bästa för och kort sammanfatta Ior’s tre senaste träningar… Varför jag hamnade efter beror på att Jacquard skadade sig samma kväll som den fjärde träningen blev av. Kan säga att jag inte kommer ihåg några speciella detaljer från den träningen. Skitkväll.

Den tredje träningen… 12 april 2015

Första utomhusträningen, en miljöträning framför Skokloster Slott. Där syftet var och bekanta oss med ”arenan”, en av platserna Nordic Knights håller event på varje år. Att åka och lära känna miljön utan turister, utan skarp läge var riktig bra träning för Ior. Den dagen Ior klassas som en erfaren tornerhäst så ska det inte spela någon roll fall vi hamnar på nya miljöer och samtidigt ska leverera med ett lugn. Men nu när han inte har upplevt skarpt läge ännu så är det stor fördel att han redan innan fått bekanta sig med miljön lite.

Träningen gick sååå bra, då jag märkte fort att det här är något min häst tycker om… Jäklar vad han gav kraft och energi på ett glädjefyllt sätt. Inte stressad, inte taggad på ett stressat sätt. Kan med säkerhet säga att han älskade den lååånga ”banan”… Den lilla grusvägen mitt framför slottet är där vi ska rida spelen, där vi tränade och den vägen är lång… Väldigt lång. Vi tränade enbart på kudd-plockning och spjutkastning, då fokusen var på miljön. Efter denna träning lovade jag även att jag skulle göra honom redo för bågskytte tills nästa träning skulle bli av.

wpid-img_20150412_222655.jpg IMG_4264

Den fjärde träningen… 15 juni 2015

Ny miljö igen, denna gång på ”gården”, där Patrik (grundaren av NK) och Cecilia (ansvarig) bor. Där klubblokalen, hela byn för eventen, rännar-banan, quintanen osv finns. Denna träningen fick vi trängas en del på ridbanan då vi var tre riddare och ett antal från de barocka damerna också. Väldigt rolig träning, trots det organiserade kaoset. Alla rider an på egen begäran, från olika håll och med olika syften vilket kräver större koncentration från oss alla. Även det är en grym träning då man under skarp läge måste ha stenkoll på omgivningen trots att man bara ska göra sin uppgift. Man vet ju aldrig fall det plötsligt springer fram ett barn på banan….

Vi riddare tränade hur som helst på ringar, kuddplockning samt spjutkastning. Mer hann vi inte, men vi avslutade med lite bågskytte! (då var vi självfallet en och en på den lilla ridbanan) Jag hade inför denna träning förberett Ior. Vi hade skjutit från marken samt uppsuttet i skritt, systematiskt trappat upp stegen. Denna gång tog jag det från början igen, från marken, upp på ryggen, stilla, skrittandes…. Sedan så satte vi till momenten trav och galopp så tada ! denna gången var första gången jag sköt pilbåge från Ior’s rygg i galopp. Jag prövade även lite andra bågar än dem jag redan har och hittade en favorit…

IMG_5890

IMG_6287

Den femte och senaste träningen får ett eget inlägg :D

by

Wow !

No comments yet

Categories: Hästarnas dagbok., Vägen till tornerhäst.

Vad han imponerar på mig, min underbara lilla häst. Dagens träning gick väldigt bra♡ På instagram (artofliberty) har jag en kort filmsnutt från början av man mot man träningen…..

image
image

image

Älsklingen fick låna Flippers box under dagen, efter träningen då det roddades med annat… Kan säga att min pik och mitt spjut har fått grymt fina makeovers.. Och så balanserade vi en ny lans åt mig… så glöm den jag målade om för några veckor sedan. Wie! :D

Mer bild och text kommer….. just nu är jag påväg hem och så blir de pendla – vecka nästa vecka.  Mellan nya jobbet och gamla stallet, 2 timmar varje dag… Har dock helgen att se fram emot nu… :D

by

Mot den femte träningen

No comments yet

Categories: Hästarnas dagbok., Vägen till tornerhäst.

”Vägen till tornerhäst” en kategori jag måste prioritera lite nu känner jag….. Vi är i denna stund påväg mot vår femte träning. Den sista träningen innan vårt riktiga miljö-träning, eventuella debut spel blir av. Japp…  Här går det fort.
Dagens nya grenar som ska testas är ”Man mot man” (den svåraste grenen) samt quintanen.

image

image

Vi kör frukost i bilden! Hejja hejja ^^

by

Träning och Spel

No comments yet

Categories: Beridet Bågskytte, Hästarnas dagbok., Nordic Knights, Tornerspel, Vägen till tornerhäst.

Oups. Jag ligger efter. Jag skulle skriva om tornerträningen på Skokloster… så plötsligt har vi hunnit med ännu en till träning sen så blir nästa träning (eventuellt den sista innan nästa event) av nu i helgen. Jag har lite att komma ikapp med, lite och sammanfatta…. Men vi tar det en annan dag.

IMG_6271 IMG_5962

 

Nästa event, ”Tornerspel på Skoklosters Slott”, kommer att bli lite speciell. Det är mitt första deltagande på Nordic Knights event någonsin utan Jacquard vid min sida. Det kommer att kännas tomt och nytt på samma gång. Tomt eftersom vad är en riddare utan sin häst? Nytt eftersom jag kommer och ta med mig Ior, och introducera honom. Exakt vad vi kommer att vara med på eller hur vi kommer att vara med visar sig, allt beror på hur redo vi känner oss. Men vi har fått fria tyglar, vilket jag känner mig tacksam för. Barnen kanske får klara sig utan Mogolen på det beridna bågskyttet, samt den svartklädde riddaren på spelen. Eller så får dem se en glimt av oss, vid sidan av eller bara för en stund. Huvudsaken är att vi kommer och vara på plats, jag och Ior. Träna och bara ha roligt samt umgås med många fina människor. Längtar, samtidigt som jag saknar och alltid kommer att sakna. ♥

jacki viti

1 2 3