Categotry Archives: Hästarnas dagbok.

by

Reload

No comments yet

Categories: Från mina tankar & mitt ♥, Hästarnas dagbok.

Så vart ska vi börja? Reload, laddar om. Två timmar var jag ute i skogen idag, joggade och det var så skönt. Gick in på nya vägar, kom ut på de gamla. Kände igen mig, såg nytt. Levde för stunden, bearbetade tankar och känslor, förberedde mig på nästa utmaning, rensade. Jag ska ta mig igenom mina stormar, och klarar jag klarar du!

Min häst är inte helt hundra, fokus på det.

Veterinären jag litar på är uppring och slutet av veckan bokar vi tid. Tänderna och munnen ska kollas, han luktar lite konstigt, nästan som om något skulle kunna vara infekterat. Känner igen det från Jacquard, Jacken hade lite problem med tänderna och samlade mat som en hamster vilket resulterade med att jag fick ”borsta” tänderna på honom två gånger i veckan, ta ut gammalt foder som fastnat mellan kinden och tänderna. Ior har nog inte samma problem, då hade vi märkt det vid förra ”kollen”. Men någonting är det, och lukten är desamma som Jacken hade. Dock inget som märks på några andra sätt. Han äter bra, dricker bra och reagerar ingenting när jag rider eller sköter om honom. Vad ska jag göra fram till veterinärbesöket? För att vara på säkra sidan, rida bettlöst. Samt vara extra uppmärksam.

Vad mer? Han är grinig, riktigt grinig. Går på de andra hästarna i hagen, ordentligt. Något jag, under våra snart sex år tillsammans, aldrig uppmärksammat tidigare. Kan det vara pälsen? Hästarna fäller just nu och vissa hästar påverkas mer, andra mindre av fällningen och pälssättning. Jag tvivlar. Borde inte det märkas på andra sätt då? Typ när jag sköter om honom, borstar, ryktar, kliar, känner och klämmer. Han njuter som han alltid gjort, vilandes med ena bakbenet. Som alltid. När jag rider då? Där är inget annorlunda, inget alls. Men varför går han på de andra hästarna..? De har princip fri tillgång i hagen, hagen är gigantiskt med både ängar och skog. Skumt.

Men vi ska få ordning på det, jag ska ta reda på vad som är fel. Det kanske går hand i hand, problemet i munnen med humöret, jag måste tro det just nu. Nästa vecka kommer det en tjej ut också, som ska hjälpa mig och passa in sadlarna jag har till honom. Hon ska kolla om dem fortfarande sitter okej och eventuellt stoppa om, om det behövs. Det känns bra, jag tror att hon är bra! Misstänker nämligen att hoppsadeln inte sitter så bra längre, och den akademiska har jag undvikit länge just av samma anledning. Tillslut så tänker jag mig och ha tre sadlar iaf, en till hoppning och busiga uteritter! Barbacka-padden och så en dressyr-vänlig som även är snygg för show/uppvisning. Jag håller med andra ord tummarna att dem jag har fungerar, eller att hon åtminstone kan göra något åt det.

Annars då? Jag ska försöka fokusera på det som händer just nu. Så ska fortsätta redigera lite bilder som jag vet att några förväntansfulla väntar på…. Sen får vi se. Ikväll tar jag in hästarna, tror jag promenerar med min. Vi behöver nog det, båda två… ♥

ior

by

Fantastiska lilla häst

No comments yet

Categories: Från mina tankar & mitt ♥, Hästarnas dagbok.

Igår när jag gick hem från jobbet så kände jag mig riktigt nere. Lyssnade ändå på musik, dansade med till låtarna och sjöng. Dans och sång bidrar ju alltid med glädje! Men någonstans så kunde jag ändå inte dämpa nedstämdheten… Så när jag ca en timme senare äntligen var hemma bytte jag om och styrde bilen mot stallet. Det var ingen ide och försöka sova och så vet jag att är det någon som kommer kunna få mig och glömma bort min ångest, så är det min häst.

Det fantastiska djuret lever i nuet, och den känslan smittar av sig på mig. När jag tillbringar tid med Ior så glömmer jag också bort tiden. När vi tränade ihop så levererade han, något otroligt. Vi tränade på ridningen utan huvudlag, och jämför man med tre pass tillbaka så är skillnaden idag från då ENORM. Det känns otroligt coolt att kunna kontrollerat galoppera runt där utan huvudlag när ridbanan inte ens är komplett… Tre stora öppningar med stor dragning… En mot stallet, en mot hagen och kompisarna och slutligen en mot ängen… Jag är helt mållös över att det vi jobbar på, nästa steg i vår utveckling är att plocka fram samlingen… Att samla honom utan huvudlag när det inte ens var ett år sedan vi, tillsammans, lärde oss grunden tillsammans…. Det är coolt.

Avslutade med lite trick som tydligt blir bättre och bättre och började passet med att imponera på en granne till stallet… Eftersom jag kunde klättra upp på staketet och utan att hålla min häst, be honom komma och ställa sig bredvid mig så att jag smidigt kunde få hoppa upp…

Nu är inte alla dagar bra, alla pass är inte perfekta och gårdagen vart en blandning av dem båda. Varje dag är ändå en ny dag i rätt riktning. Och jag är så otroligt glad över att ha ett intresse som får mig att glömma allt, precis allt. Har en stor livsförändring på gång, jag tror det. Kommer att sätta ord på det i veckan som kommer. Det är skitläskigt och en lättnad på samma gång… Jag vet vad jag behöver göra, jag måste bara våga göra det.

IMG_0774

 

by

AR med ”Hugge” Herr Hugo

No comments yet

Categories: Hästarnas dagbok.

Min söta syster var gullig och lånade ut sin lilla drömis till mig i tisdags, Herr Hugo, så jag fick träna två pass för Christofer Dahlgren med honom. Jag kände att det skulle bli en bra lärdom för mig och ta med ännu en grön häst inom AR, så att jag kunde få med mig lite mer erfarenhet av det. Samt lite inspiration till att fortsätta träna syrrans ponny lite… En hel del tankar fick jag i alla med mig hem efter de två AR passen…

Jag valde och bara träna från marken med kapsonen.

13035496_10208072495223139_1222709898_o

Vad tränade vi på?

Basic, basic, basic. Bogar, bogar, bogar…. Hugge var lite spänd och gick emot lite med bogarna, så vi jobbade en hel del med ”bogkontroll” kan man säga. Vi påbörjande även att lära in ”sluta” hjälperna, lite trixit då man måste korrigera bogarna(!) direkt när han lärt sig att flytta in rumpan för spöet. Kommer ihåg att jag hade samma problem med Ior när vi skulle lära honom detta… Hur som helst så är det bara att nöta på, hitta timingen och försöka förklara så enkelt som möjligt så kommer han snart och enkelt att gå in på en ”sluta” från marken. Vi longerade en del också, la ner en kort stund på att lära in lite röstkommando som att ”traav/travaa”, betyder trav utan att man ska behöva smacka också… Smackar man så blir det plötsligt ännu ett kommande ;) något som togs upp på teorin vi hade! Under longeringen så var det fokus på bogarna igen…. Att få honom och flytta undan bogen och på så sätt mjuka, slappna av mer. Väldigt enkelt förklarat. Mer än det jobbade vi inte på, så jag fick inte med mig så mycket nytt rent praktiskt utan mer en timmes erfarenhet, vilket är också lika värdefullt!

13078088_10208078097243186_173540793_o

Lite tankar efter dagen…

Jag känner mig mer och mer biten av dressyren nu… Av att lära mig hur man utbildar en häst till hög nivå… Att lyckas såpass bra att hästen gör ”fel” när du gör fel och gör rätt när du gör rätt, med andra ord, gör precis det den lärt sig och göra… Det är så häftigt och sitta och lyssna på C när han har teori och berättar om sin resa med hästarna… Den erfarenheten som han har är otrolig och det finns ju en anledning till att han är den som kommit längst inom akademisk ridkonst i Sverige. Han imponerar mig mer än många utav ryttareliten och att då ha möjligheten och kunna träna för honom en till två gånger om året är riktigt häftigt!

Jag ser framför mig hur jag kommer och fortsätta och jobba med Ior… Och med Hugo… Kanske även syrrans shetlandsponny Dino och att ta dem och oss framåt i våran takt… Men jag ser också mig stå med en häst som har riktig talang för dressyren, som jag har en helt annan förutsättning att komma långt med… Jag ÄR biten och jag längtar!

Lite mer mobilbilder från tisdagen… På världens sötaste ponny!

13035572_10208078096603170_2031095931_o 13036482_10208072497183188_2078784708_o 13036566_10208072498903231_1082755931_o 13054454_10208078076562669_1557984977_o 13054563_10208078083642846_1956333774_o 13072132_10208078070002505_1741462447_o

by

Formgivning utan huvudlag

No comments yet

Categories: Frihetsdressyr, Hästarnas dagbok.

Igår var jag på en dagskurs tillsammans med Ior och med Syrrans ponny Hugo! Jag tränade två pass med Ior för min frihetsdressyr tränare Rebecca Dahlgren och två pass med Hugo för Christofer Dahlgren som är min tränare inom akademiskt ridkonst. Jag väljer att skriva lite om dagen, tankar och delar med mig om vad vi gjorde i två separerade inlägg.

13036447_10208072728628974_569849910_o

Frihetsdressyr ridning med IOR

Inom frihetsdressyren har jag och Ior mest jobbat mark, men sen mindre än ett år tillbaka påbörjade vi även utbildningen inom ridningen. Tillsammans har vi lärt oss enormt mycket och utvecklas förvånansvärt fort måste jag säga… Vilket känns otroligt roligt, min och Iors fantastiska resa! :D Nu kommer jag att satsa på ridningen mycket mera, speciellt när jag tränar för Rebecca Dahlgren. Så igår på kursen tränade vi enbart två pass uppsuttet, vilket vart väldigt givande och såklart roligt!

Under båda passen hade jag huvudlaget på Ior, men jag behövde inte använda tyglarna något, utan red precis som om vi inte skulle haft något huvudlag på.

13054623_10208072705868405_581720673_o

Första passet

Sist jag och Ior tränade för Rebecca så var vi väldigt noggranna med kontrollen… Vi jobbade med övningar som sedan skulle bevisa om hjälperna verkligen sitter så bra att dem fungerar även under en så kallad mindre bra dag ;) En bra dag har jag inga som helst problem att ta av huvudlaget på min häst och att rida, men det kan lika gärna ”vända” till att han plötsligt börjar springa ”igenom” mina hjälper istället, med andra ord bli väldigt farlig att sitta på utan huvudlag. Det är farligt att ens rida med huvudlag, det är vi alla medvetna om. Bland annat en av de största anledningar till att föräldrar inte låter sina barn få börja rida i tidig ålder…. Att rida utan huvudlag innebär då enormt mycket ansvar från dig som ryttare, att sätta hjälperna/grunden så pass bra att det blir så säkert som möjligt att rida. Det är inte bara och ta av huvudlaget och hoppas på det bästa, det skulle jag aldrig göra på min häst…

Ior har varit lite små läskig ibland, då han är lite nervös av sig, den extroverta sidan av honom tar lätt över och flykthästen kommer fram. Därför är vi väääldigt noggranna med kontrollen, och det var princip det vi repeterade hela första passet. Vi kollade att vi kunde gå in på en mindre volt och att vi kunde öka volten igen och samtidigt behålla ställning inåt, både skritt och trav. Vi kollade att vi kunde rida alla gångarter och att vi kunde sakta av till skritt, avslappnat, med hjälp av enbart ytter-ridstick. Vi red slalom på volt, alltså slalom utan att ställa om mellan konerna. Så vi kollade att Ior tog sticken rätt. Övningar som fungerar lite som ett test för att se att hästen inte springer iväg snabbare när man använder ridsticken, utan tar signalerna rätt istället.

Det vart ett toppenpass!! Ior skötte sig exemplariskt och även fast han ibland sprang igenom mina hjälper så lyckades jag lösa situationen och förklara för honom igenom hur han ska göra utan att behöva ta tag i tyglarna.

Andra passet

Här var Ior lite svår till en början, han skrek massor efter Hugo i stallet. Pendlade mycket med att gå helt avslappnat till att plötsligt höja huvudet, spänna sig och bli extrovert. Trots att han var lite svår att komma åt rent mentalt så tog han mina hjälper bra, och vi lyckades med det vi skulle göra. Vi värmde upp med olika kontroll övningar och checkade av att det vi tränade på under morgonen satt för att sedan gå vidare mot…. Samlingen!

Rebecca förklarade för mig hur jag skulle tänka, hur jag skulle använda sticken och ungefär vilken känsla jag vill ha. När man tar upp en häst i samling utan huvudlag så finns det ingen direkt knapp över hur man gör, utan det gäller att lära sig vilken känsla man ska ha. Ridning handlar ju som vi vet om mycket teknik, kunskap om hur hästen rör sig samt om känsla. Att hitta den rätta känslan. Vilket vi alla har olika svårt för, tar olika lång tid innan vi känner igen vad det är vi letar efter. Men visst är det fantastiskt när man väl har hittat den känslan man vill ha? Och så sitter det.

Nja… Jag hittade inte känslan så jag fick göra övningen med tyglarna, med hjälp av Rebecca såklart. Sedan verkade det som, kändes det som om jag hade hittat det! När övningen satt med tyglarna så fick jag avsluta med att släppa dem och enbart försöka få upp Ior i samlingen med ridsticken… Och vi lyckades!! Ett par steg. Första gångerna väldigt bra, de andra gångerna lite halvdant. Hur som helst så kändes det som om jag förstod vad vi behöver träna på och att Ior tog hjälperna rätt… Känslan ska va lite att Ior kommer upp i form och så fort man ”släpper” så ska hela hästen slappna av igen, mulen ner i backen. Som om man känner att hästen vill ner hela tiden… Det är ganska så komplicerade saker vi tränar två, ni förstår ju att det är svårt att skriva om det i text… Haha…

Läxa till nästa gång

Vår läxa blir och träna samlingen, först och främst med hjälp av tyglarna och sedan med ridsticken! Nästa gång jag träffar Rebecca så ska vi enkelt kunna ta upp samlingen i skritt och trav… Vi ska enkelt kunna växla samlingen med framåt ner…. Jag är sååå pepp!! Nu jäklar ska vi träna… I december iår kommer vi och träna för Rebecca igen… :D Längtar!! Överlag så var det en stooor skillnad sedan vi tränade sist för Rebecca, så jag hade lyckas med senaste läxan och det känns jättebra. En riktig boost! Så nu får vi se om jag lyckas även med denna läxa…. ;)

13054757_10208072661187288_568754240_o 13054835_10208072708388468_1359686455_o 13054840_10208072706788428_1646703314_o 13063934_10208072677347692_1544398449_o 13064056_10208072683227839_1691283192_o 13078373_10208072653467095_2007786755_o

by

Magdans kombinerat med ridning

No comments yet

Categories: Hästarnas dagbok., Vägen till dressyrhäst

Jag skulle nog inte kalla mig för en dansör utfall att någon skulle fråga, då dans fortfarande efter ett års träning är en helt ny värld för mig. En värld som sakta med säkert lär mig och kontrollera min kropp lite bättre, något som kommer att ge så otroligt mycket tillbaka när det kommer till… Just precis det, ridningen! Eftersom det är magdans jag dansar just nu så är det den dansen jag tänker experimentera lite med just nu när det kommer till ridningen…

Hur höftrörelserna i dansen kan följa hästens ryggrörelser i ridningen.

Jag har sagt det förr, vilken skillnad det var och rida efter att ha dansat dagen innan. Då mest på hållningen, kontrollen av axlarna och att använda rätt magmuskler…. Men när det kommer till höfterna så var det något jag experimenterade med först igår när jag satt och red. Man ska nämligen följa hästens ryggrörelse hela tiden då hästen rör sig, och gör du det inte, stannar upp dina rörelser eller gör något annat än att följa, så betyder det oftast något annat för hästen (som att den ska samla upp sig eller liknande). Därför vill vi ju inte sitta helt statiskt utan hela tiden följa med… För och lära sig att följa hästens ryggrörelser så gäller det att helt och hållet slappna av och låta kroppen följa, då kan man känna att ens höfter går lite upp och ner, om vartannat när hästen rör sig… Något som jag tycker blir extra tydligt i traven. Det är dock lätt att man (speciellt inom engelsk ridning) tror sig följa med hästens ryggrörelse fram och tillbaka istället med höften, som egentligen är ganska så knasigt för det går emot hästens rörelser… Jag tror att det (utifrån egna erfarenheter) kommer från att man sitter och ”driver” hästen fram med sätet, därför tänker man fram-och tillbaka istället för upp och ner…

Målet är ju att man på automatik följer hästens rörelser helt naturligt och avslappnat, men ibland kan man, typ jag, behöva lite hjälp på traven för att hitta känslan. Jag har på senaste år blivit lite lätt statisk när jag rider och långt innan det följt fram/tillbaka istället för upp/ner, och vad passar då inte bättre än och tänka magdans nu när jag rider?? För och hjälpa hjärnan hitta rätt känsla igen.

I magdansen så lär vi oss att skicka ut höfterna åt sidan, men också att kunna röra dem upp och ner, precis den rörelsen vi vill ha i ridningen! Samtidigt som vi gör den rörelsen så har vi ”isolerat” överkroppen. Med andra ord så när jag rör på höfterna upp och ner så är jag stilla i överkroppen, och så även på hästryggen = stör inte hästen mer än innan (vilket kan hända om man råkar tänka för mycket). KLICKA HÄR och se en liten video hur jag menar med höfterna (tänk då bort shimmy haha, det ska ske i hästens takt ;) )

För alla som inte dansar magdans…

…men som rider och lätt vill hitta känslan så fick jag lära mig att hitta den med hjälp av stigbyglarna…. Tänk då i skritt och i trav att du har en blöt svamp under varje fot som du ska krama av genom att trycka ner foten… Varannan fot vartannat steg hästen tar. Viktigt här är att isolera överkroppen… Det är bara höfterna som ska följa med och jobba, resten av kroppen stilla… Poängterar det då jag själv gungade på tog för mycket med hela kroppen från sida till sida när jag först försökte känna in (tiden innan magdansen haha)…

Jag tyckte att det funkade skitbra när jag testade under vårt lilla dressyrpass igår :D Vi får väl se om mina tränare tycker något annat när dem ser mig haha… Men visst måste man försöka och utvecklas lite själv också? Hitta sina egna lösningar och vägar till målet för och lyckas forma sin lilla dressyrhäst. ♥

ögongodis

Nästa dressyr-inägg kommer och handla om motvationen… Hur jag lyckas motivera min häst som faktiskt tycker dressyr är det tråkigaste som finns!

by

Från debuten…

No comments yet

Categories: Beridet Bågskytte, Bilder & Fotografier, Hästarnas dagbok., Nordic Knights

Ser ni hur galet roligt min häst har det där?? Bilder från debuten, jag kan inte vara lyckligare än att det fångades på bild!! Han flög fram som en jävla raket…. Och NEJ, han var inte ett dugg stressad för när vi skrittade tillbaka på långa tyglar gick det i typ snigelfart haha…

Älskade häst, du är ball som få. 

IMG_1769 IMG_1808 IMG_1862 IMG_1864

 

Samtliga bilder är tagna av Lisa AppelqvistFler kommer… hihi 

by

Träning träning träning!

No comments yet

Categories: Hästarnas dagbok.

Idag var en sådan dag då jag tyckte att hästen min skulle få vila från allt tänkande… Så jag tog med mig jogging skorna och träningsbyxorna och så körde vi lite intervaller tillsammans. Sååå galet roligt! Jag kände mig lite nerstämd innan, men efter det tränings-passet tillsammans med Ior så fick jag tillbaka enormt mycket energi igen. Jag alltså började med att gå och så jogga lite med honom… För att sedan springa allt vad jag kan medan han galopperar bredvid mig…. Efter ett par sådana vändor så slutade det med att jag låg raklång på gräset, helt slut kippande efter andan haha… Med honom betandes bredvid mig… Det här ska vi lugnt fortsätta med, han till och med bockade lite i uppförsbacken hihi… Vi avslutade med en promenad i skogen, så mysigt! Målet är ju att kunna promenera med honom bara med halsring tillslut… Lite mer utmaning, lite mer frihet.♥

IMG_9399

Vet ni vad jag ska göra nu? Fick ett efterlängtat brev idag som innehöll ett usb minne, ett usb minne fullt med bilder från i somras!! Så ska sätta igång mys musik och kolla igenom dem… Är så j.ä.v.l.a lycklig över dem bilderna… Ni kommer att få se..♥

by

Ior just nu!

No comments yet

Categories: Hästarnas dagbok.

Det har sina för och nackdelar att ha EN häst som man gör ALLT med… Tänk vilken toppenhäst man har i slutändan, utbildad inom så många områden! Nackdelen är väl att det tar tid, väldigt mycket längre tid att gå framåt inom samtliga områden. Men det känns som om Ior är en häst som trivs med den variationen, speciellt när det kommer till frihetsdressyren och trickträningen. Vi kan träna på ett moment och ta upp det igen tre veckor senare, och han gör momentet tio gånger bättre! Han är en häst, som precis som jag, måste sova på saken ;) haha…

Ett problem är väl också att jag skulle vilja utvecklas snabbare själv, därför skulle jag egentligen behöva mera hästar… Men jaja, den tiden kommer! 

Just nu är Ior verkligen igång!

Vi jobbar mycket med galoppen, speciellt när jag rider ut och han får extra energi. Jag känner att han varit väldigt loj på ridbanan senaste tiden… Så därför har vi begett oss ut mycket. Igår galoppade vi massor på en av ängarna, skitkul! Båda vart svettiga och nöjda efter det… Idag tror jag att jag ska ut på en PW, jogging, intervall träning med Ior vid min sida (roligare träningssällskap får man leta efter!), och för ett par dagar sedan tränade vi på vår frihetsdressyr-läxa i ridningen utan huvudlag… Sist min mor var på besök tricktränade vi lite och han gjorde en klockren sidepass i trav mot mig!! Sen så har vi bågskyttet vi måste ta upp nu nästa veckan känner jag…. Och nästa helg åker vi på en helgträning med tornerlaget…

Ni förstår ju… utveckling sker… men långsamt… Roligt har vi i alla fall och det är huvudsaken!! Sen så är jag så fruktansvärt lycklig över att han är frisk och kry min lilla häst, att vi faktiskt är igång på riktigt nu inom alla våra områden… Så tacksam. Man vet ju aldrig hur länge allting varar…♥

IMG_1945

by

Måndag, dans och jobbvecka.

No comments yet

Categories: Frejas vardag, Hästarnas dagbok.

Hej på er!
Jag försöker lägga upp träningen med Ior så att han får vila mycket mina intensiva jobbperioder. Det är lika bra för han är en individ som mår bra av att vila från tänkande och fysisk arbete. Självklart kommer vi lägga upp träningen annorlunda sen om vi ska starta någon amatör klass i distansritt i framtiden, men det tar vi då. En sak i taget. Lite vad jag drömmer mig bort om just nu är att lära honom och stegra… det kommer att gå på fem minuter, säkert (om inte jag klantar mig). Han har så lätt för det och jag vet att han kommer och bjuda på riktigt fina stegringar när han väl har befäst tricket. Det är något jag nu bestämt mig för att vi ska träna in slutet av året… ^^

Just i denna stund väntar jag på att min dansklass ska börja…☆ och sedan blir det jobb, hela långa veckan.. puh! Vi hörs :D

image

by

Min stora svarta skugga

No comments yet

Categories: Från mina tankar & mitt ♥, Hästarnas dagbok.

Idag gick vi ut i snöslasket, jag och min vän på fyra ben. Vi gick den så kallade prinsess rundan, eftersom det är en gammal prinsessa som bor där. Eller, hon äger alla husen runt omkring den vägen och vägen kallar vi efter henne. När man går på den vägen så passerar man vattnet, en sjö som ligger intill och på andra sidan sjön så ser man en stad som alltid lyser. Ibland så visar sig månen i horisonten tillsammans med miljontals stjärnor, eller så färgar solen hela himmelen rosa. Men idag så var det bara molnen som täckte månen med flingor som svagt blåste ner på oss. Det var precis lagom ljust för att inte behöva använda någon lampa, och lagom mörk för att göra en siluett av min vän vid min sida. Och där gick jag, sneglande på honom som en enda jättestor skugga och en otrolig häftig känsla strömmade genom mig… Hur ballt är det inte att kunna dela ett liv, kommunicera och få arbeta tillsammans med kanske ett av världens vackraste djur..? Det gäller och hitta dagens alla ljusglimtar och idag fann jag dem, hos min stora svarta skugga.

citat

 

 

1 2 3 4 5 36 37