Categotry Archives: Frihetsdressyr

by

Formgivning utan huvudlag

No comments yet

Categories: Frihetsdressyr, Hästarnas dagbok.

Igår var jag på en dagskurs tillsammans med Ior och med Syrrans ponny Hugo! Jag tränade två pass med Ior för min frihetsdressyr tränare Rebecca Dahlgren och två pass med Hugo för Christofer Dahlgren som är min tränare inom akademiskt ridkonst. Jag väljer att skriva lite om dagen, tankar och delar med mig om vad vi gjorde i två separerade inlägg.

13036447_10208072728628974_569849910_o

Frihetsdressyr ridning med IOR

Inom frihetsdressyren har jag och Ior mest jobbat mark, men sen mindre än ett år tillbaka påbörjade vi även utbildningen inom ridningen. Tillsammans har vi lärt oss enormt mycket och utvecklas förvånansvärt fort måste jag säga… Vilket känns otroligt roligt, min och Iors fantastiska resa! :D Nu kommer jag att satsa på ridningen mycket mera, speciellt när jag tränar för Rebecca Dahlgren. Så igår på kursen tränade vi enbart två pass uppsuttet, vilket vart väldigt givande och såklart roligt!

Under båda passen hade jag huvudlaget på Ior, men jag behövde inte använda tyglarna något, utan red precis som om vi inte skulle haft något huvudlag på.

13054623_10208072705868405_581720673_o

Första passet

Sist jag och Ior tränade för Rebecca så var vi väldigt noggranna med kontrollen… Vi jobbade med övningar som sedan skulle bevisa om hjälperna verkligen sitter så bra att dem fungerar även under en så kallad mindre bra dag ;) En bra dag har jag inga som helst problem att ta av huvudlaget på min häst och att rida, men det kan lika gärna ”vända” till att han plötsligt börjar springa ”igenom” mina hjälper istället, med andra ord bli väldigt farlig att sitta på utan huvudlag. Det är farligt att ens rida med huvudlag, det är vi alla medvetna om. Bland annat en av de största anledningar till att föräldrar inte låter sina barn få börja rida i tidig ålder…. Att rida utan huvudlag innebär då enormt mycket ansvar från dig som ryttare, att sätta hjälperna/grunden så pass bra att det blir så säkert som möjligt att rida. Det är inte bara och ta av huvudlaget och hoppas på det bästa, det skulle jag aldrig göra på min häst…

Ior har varit lite små läskig ibland, då han är lite nervös av sig, den extroverta sidan av honom tar lätt över och flykthästen kommer fram. Därför är vi väääldigt noggranna med kontrollen, och det var princip det vi repeterade hela första passet. Vi kollade att vi kunde gå in på en mindre volt och att vi kunde öka volten igen och samtidigt behålla ställning inåt, både skritt och trav. Vi kollade att vi kunde rida alla gångarter och att vi kunde sakta av till skritt, avslappnat, med hjälp av enbart ytter-ridstick. Vi red slalom på volt, alltså slalom utan att ställa om mellan konerna. Så vi kollade att Ior tog sticken rätt. Övningar som fungerar lite som ett test för att se att hästen inte springer iväg snabbare när man använder ridsticken, utan tar signalerna rätt istället.

Det vart ett toppenpass!! Ior skötte sig exemplariskt och även fast han ibland sprang igenom mina hjälper så lyckades jag lösa situationen och förklara för honom igenom hur han ska göra utan att behöva ta tag i tyglarna.

Andra passet

Här var Ior lite svår till en början, han skrek massor efter Hugo i stallet. Pendlade mycket med att gå helt avslappnat till att plötsligt höja huvudet, spänna sig och bli extrovert. Trots att han var lite svår att komma åt rent mentalt så tog han mina hjälper bra, och vi lyckades med det vi skulle göra. Vi värmde upp med olika kontroll övningar och checkade av att det vi tränade på under morgonen satt för att sedan gå vidare mot…. Samlingen!

Rebecca förklarade för mig hur jag skulle tänka, hur jag skulle använda sticken och ungefär vilken känsla jag vill ha. När man tar upp en häst i samling utan huvudlag så finns det ingen direkt knapp över hur man gör, utan det gäller att lära sig vilken känsla man ska ha. Ridning handlar ju som vi vet om mycket teknik, kunskap om hur hästen rör sig samt om känsla. Att hitta den rätta känslan. Vilket vi alla har olika svårt för, tar olika lång tid innan vi känner igen vad det är vi letar efter. Men visst är det fantastiskt när man väl har hittat den känslan man vill ha? Och så sitter det.

Nja… Jag hittade inte känslan så jag fick göra övningen med tyglarna, med hjälp av Rebecca såklart. Sedan verkade det som, kändes det som om jag hade hittat det! När övningen satt med tyglarna så fick jag avsluta med att släppa dem och enbart försöka få upp Ior i samlingen med ridsticken… Och vi lyckades!! Ett par steg. Första gångerna väldigt bra, de andra gångerna lite halvdant. Hur som helst så kändes det som om jag förstod vad vi behöver träna på och att Ior tog hjälperna rätt… Känslan ska va lite att Ior kommer upp i form och så fort man ”släpper” så ska hela hästen slappna av igen, mulen ner i backen. Som om man känner att hästen vill ner hela tiden… Det är ganska så komplicerade saker vi tränar två, ni förstår ju att det är svårt att skriva om det i text… Haha…

Läxa till nästa gång

Vår läxa blir och träna samlingen, först och främst med hjälp av tyglarna och sedan med ridsticken! Nästa gång jag träffar Rebecca så ska vi enkelt kunna ta upp samlingen i skritt och trav… Vi ska enkelt kunna växla samlingen med framåt ner…. Jag är sååå pepp!! Nu jäklar ska vi träna… I december iår kommer vi och träna för Rebecca igen… :D Längtar!! Överlag så var det en stooor skillnad sedan vi tränade sist för Rebecca, så jag hade lyckas med senaste läxan och det känns jättebra. En riktig boost! Så nu får vi se om jag lyckas även med denna läxa…. ;)

13054757_10208072661187288_568754240_o 13054835_10208072708388468_1359686455_o 13054840_10208072706788428_1646703314_o 13063934_10208072677347692_1544398449_o 13064056_10208072683227839_1691283192_o 13078373_10208072653467095_2007786755_o

by

Godmorgon ☆

No comments yet

Categories: Frihetsdressyr, Hästarnas dagbok.

Precis släppt ut ponnysar, ätit frukt-fukost, läst ikapp favorit bloggar och sitter nu med sista koppen kaffe och ska anteckna lite om senaste dagarnas träning.☆ Klockan är bara 07.15 haha… Men jag blir alldeles lycklig av att ha kommit igång tidigt på morgonen. Finns ju inget bättre än morgon fodring av de små djuren.

Snart ska jag göra ordning i stallet för Ior… sen ska vi träna. Vad ska vi fokusera på idag då? De två senaste dagarna tränade jag hjälperna för ridningen utan huvudlag, vi fick igenom MASSOR igår.. Det var såå bra och såå behövligt!! Jag fick verkligen chansen att förtydliga vad vissa hjälper betyder… Problemen vi har kom fram så tydligt och jag fick igenom de rätta hjälperna och lyckades förklara för honom vad jag ville. Han är inte den mest pålitliga hästen om man säger så… Så just nu tränar vi med huvudlag på fast jag använder inte tyglarna alls, utan sitsen och så rid-sticken… Egentligen lyssnar han grymt bra på sitsen så sticken behövs knappt, men sticken är min broms och nödstopp om man säger så… de ersätter tyglarna jag annars har och de är mina verktyg. Så just nu använder jag dem ganska mycket så att han ska förstå exakt vad jag vill när jag använder dem… Det jag tränar mycket på är att kunna stanna honom avslappnat…. Eller hur man nu säger… Nödstopp utan att nita… haha.. Jaja,  kan försöka förklara framför datorn sen ;)

Till ämnet… vad ska vi göra idag? Lite dressyr tror jag, så får han vila från sticken och FD träningen (vi har kört lite mark också dessa dagar). Sen så trick tränar vi lite!! För det ska jag försöka lägga in så ofta som möjligt.. Låter som en plan :D

image

Känns helt galet… Just nu är min syster friskare så hon kan sköta sina hästar själv… sen så tränar jag bara Ior just nu av olika anledningar, vi får se hur det blir i framtiden… Hur som helst… att bara ha en häst och sköta, pyssla med..? Blandade känslor där. Blir alldeles rastlös… Men det kanske är bra för oss en period… ♡ Hittade dock min drömponny på annons… Precis den typen av häst jag ska ha i framtiden… på annons… NU!? Bäst jag köper en triss lott så får vi se….

by

Lite morgon träning….

No comments yet

Categories: Filmer/Videoklipp, Frihetsdressyr, Hästarnas dagbok.

Wow vad händer? Jag lyckas lägga upp samma klipp här som på instagram :D Wie! Happy face!!! Tanken är ju att jag ska börja filma mer… Speciellt när jag har köpt min nya kamera och sen kan sätta upp ett stativ… Nu använder jag mobilen balanserandes på staketet tills den dör 😅 haha…. Fan den ramlade en gång så missade massor som vart sååå bra… och så hann jag inte filma Hugo som var så fin :( Jaja… Här tränar vi inget avancerat men lite roligt o få visa ändå ^^

by

Ibland blir jag imponerad över mig själv

No comments yet

Categories: Frihetsdressyr, Hästarnas dagbok.

Idag red jag ut på min springare, vi vandrade runt i skogen och kom sedan ut på en äng där jag både travade gallioppade lite. Jag blir imponerad över mig själv som lyckades träna där på ängen trots att han redan i traven ville kasta sig upp i luften…. Jag tog det bara stegvis, kände jag på rakt spår att han höll på och ”spåra ur”, så la jag en volt istället. Samma sak i galoppen, fast där höll jag mig på en volt hela tiden. Hade underlaget varit riktigt bra och ängen större så hade jag kunnat låta honom få rulla lite i ett eget tempo, men på små ängar fungerar inte det riktigt. Då blir det istället okontrollerat rally och tvärnit innan träden…. Inte så roligt. I galoppen kände man på varje steg att han ville skjuta rygg…. När vi höll på där och tränade så funderade jag en extra gång, och det här är samma häst jag utbildar utan vare sig sadel och träns också? Jag älskar det. Att rida utan utrustning på en äng på den här hästen är fortfarande önskedrömmar, någon gång ibland kommer vi absolut kunna klara av det, ”en bra dag” så att säga. Men att ha det som vardags syssla är inte riktigt och rekomendera och fortfarande långt bortom mina drömmar….. Varför jag älskar det är för att det är ett litet bevis för att hästar är helt olika oavsett hur duktig piloten är. Du kanske har sätt ett ekipage galoppera utan utrustning på en äng med klänning, lite drömmande sådär.. Då ska du inte bli ledsen över att det kanske inte fungerar på din häst. Vissa hästar kan du göra det på helt outbildade och det kan ändå gå bra. Andra hästar behöver många hundratals timmars förberedelse inför, till och med år, innan den tanken ens är möjlig. Som Ior, klockrent exempel….

image

image

Eller Jacquard…. outbildad för kanske sex år sedan haha…

image

Förlåt för dålig kvalité… ska leta upp dessa sommarbilder på hårddisken någon dag… :D

by

Fina fina ponny!

No comments yet

Categories: Frihetsdressyr, Hästarnas dagbok.

Igår hade jag lite brådis i stallet, eller tja.. hade ca två timmar på mig att sköta allt och att träna åtminstone en häst, det är lite för lite tid enligt mig…. Men jag hade ett flow minsann! Det är en fördel med att kunna jobba markarbete, man får igenom mycket utan speciellt mycket förberedelser.

Ior vilar så Hugo fick träna med mig!

Så mysigt, gillar verkligen den ponnyn. Red han en sväng i tisdags också, där han bara blir bättre och bättre i grunden. Dock så fäller han enormt mycket och det märks tydligt att det stör honom, speciellt när man rider. Stackarn har knappt någon päls på vissa partier, (nej, det är ingen hudsjukdom av något slag, vi har koll på det där ;) ) säkert då han var klippt från topp till tå när vi fick hem honom, vilket troligen kan ha rubbat pälsen lite, men jaja, det blir bättre med tiden! Hur som helst så var det också en ännu bättre anledning och jobba från marken med herren.

Vi tränade lite och AR och Frihetsdressyr

Det går väl framåt med arbetet i kapsonen, där är inte jag så skicklig ännu men jag jobbar på det! Han följer mig bra och ställer om sig fint när jag byter spöhand och varv, vilket är en positiv grej att ha med sig i frihetsdressyren också. Övningen öppna går bättre och bättre och snart har vi även fått till övningen sluta längst staketet. Han har lärt sig att gå ut med rumpan när jag höjer spöet men har lite svårt för att röra sig korrekt, att inte gå i en sidepass med huvudet ställd åt fel håll. Men vi jobbar på! Kanske ska ringa min fina vän Hanna och fråga om lite råd i inlärningen hihi. Ior har jag ju lärt, med hjälp av min tränare, så jag vette fasen om jag kommer ihåg hur vi fixade till det helt ärligt haha. En dag sitter det för mig, bara och jobba på!

Frihetsdressyren däremot, där känner jag mig säker! Det var bara att ta av kapsonen och byta den mot en grimma, samt byta spöet mot en stick så kände jag mig som hemma. Han var SÅ FIN! Jisses vad han lär sig fort den lilla ponnyn. Så lugn och fin men ändå så känslig för hjälperna. Han lärde sig på två röda att flytta bogen och samtidigt slappna av/runda sig. Jag inser också att saker och ting sitter snabbare när man själv redan från början vet vilken känsla man letar efter, något jag endå har tränat på i ett par år nu… Finns risk att Hugo går om Ior tillslut i utbildningen haha, åh… Ior min Ior… MEN, oavsett vad så spelar ju också timmarna man har ihop en stor roll, tycker jag. Med Ior jobbar jag nästan daligen ihop med, vi har en helt annan relation medan Hugo delar jag vardagen med bara ett par gånger i veckan. Jag tror även det gör skillnad. 

Bilden på Hugo här nedan vart tagen för ett tag sedan, kändes viktigt och poängtera hahawpid-img_20151215_161306.jpg

Det ska hur som helst bli sååååå roligt att jobba vidare med Hugo på alla plan. Det här vad kanske andra gången jag tränade med honom från marken med sticken. Fina fina ponny! Hade gärna lekt lite med Dino idag också, syrrans shettis… Men jag hann liksom inte. Tänk om man alltid hade fått fem, sex timmar åt dagen som bara gick åt hästarna. Vilken dröm. Så den dagens insikt, jag behöver fler timmar på ett dygn, helt klart.

by

Jag förr i tiden…

No comments yet

Categories: Från mina tankar & mitt ♥, Frihetsdressyr, Inspirations inlägg!

När jag scrollade runt på facebook (yes, den är tillbaka nu efter tre månader utan) så såg jag kanske det roligaste, ”inlägg den här dagen för 6 år sedan”. Jag älskar att se tillbaka på tiden och få minnas lite…. Jag hittade då min gamla blogg och läste inlägg som skrevs för 6 år sedan… Hittade bland annat den här texten….

image

image

image

Jag är så jävla lycklig att jag idag, nästan sex år senare faktiskt följer mitt hjärta fullt ut. Intresset för hästens beteende har alltid varit stort, att studera deras olika personligheter och att anpassa träningen efter det. Att jobba hästen i frihet började med en gammal foderponny, Bonito, och honom skiljdes jag från 2008. Låten i texten har blivit lite utav ”min och Bonitos låt”, därav känslorna (ni som ”kände” mig från den tiden kanske förstår varför ^^) Jag är sjukt tacksam över alla hästår jag har fått genom livet i alla dess olika stadier. Förr hade jag inte tränarna eller verktygen för att utveckla frihetsdressyren, men jag hade intresset. Lika starkt då som nu….♡ Även om det var tävling jag satsade på då så vann frihetsdressyren min tid såhär några år senare, på grund av att det var det som fyllde mitt hjärta. Mina vänner, snälla söta rara ni, försök inte leva efter någon annans dröm och vision, lyssna på er själva, ert hjärta. Vad gör er lyckliga? Jobba för det.♡

image

by

Två dagars vila och ridning utan huvudlag

No comments yet

Categories: Allmänt, Frihetsdressyr, Hästarnas dagbok.

Fredag kväll. Två dagar kvar av veckan och två dagar har nu min häst mest hängt i hagen. Men en till två dagar i veckan nu kan han få ”stå”, helst inte mer! Inte om vi ska komma någon vart nu. Och då är han ute i en gigantisk hage från 06.15 till 21.00….. Skulle lika gärna kunna gå på lösdrift…. Hade han kommit ut vid 08.00 och in till 14.30 hade jag känt en inre stress… Men nja. Inte direkt nu då…

Helgen nu kommer jag att fokusera på ridning och eventuellt avsluta med markarbete/frihetsdressyr… Planen var sedan att jag nästa vecka ska rida lite utan huvudlag också men vi får se hur det blir med det. Är det regnigt,  blåsigt och är han i sitt temperament crazy-mood så plockar jag inte av huvudlaget. I framtiden ska det egentligen inte spela så stor roll, men på honom får jag nog överväga den tanken för resten av livet haha. Han kommer alltid att ha sina stunder där det är säkrare att inte utmana ödet ;) Med tanke på att ridbanan inte ens har staket runt om… Och att just nu i vår-mörkret inta ängen är ju lika galet som det låter.

När det gäller ridning utan huvudlag så är jag stenhård på att all kommunikation ska sitta innan man plockar av huvudlaget. Du ska veta att du alltid kan stanna din häst. Att du kan svänga hästen och att hästen kan slappna av. Jag plockar (nu för tiden) aldrig av huvudlaget och ”hoppas på det bästa”. Som jag gjorde med Jacquard…. där testade jag mig fram lite själv utan att egentligen ha lärt mig verktygen eller lärt honom vad ett ”nödstopp” betyder. Helt galet ändå men det hade varit ännu mer galet fall det hade vart Ior, vilket aldrig skulle hända. Om ni förstår…. Jacken var mycket tryggare.

Det coolaste jag fått uppleva sedan jag börjat rida Ior utan huvudlag är att han lyssnar betydligt mycket bättre på min sits. Samt att jag aldrig förr kunnat stanna honom så fort som jag kan utan huvudlaget. Signalerna jag lärt honom, som ”stopp”, är sååå tydliga. Därför är det trots allt mycket lättare än vad man tror att rida utan huvudlag. Kom igen, det är Ior jag pratar om som jag tränar detta med…. Läs mina senaste inlägg och ni förstår kanske lite vad jag menar ;)

Jag kommer och berätta lite om vårt upplägg efter helgen, då min dator förhoppningsvis fungerar. Känns så flummigt och skriva på mobilen!! Men kommer att fortsätta mina inlägg lite i den här stilen – tränings upplägg och tankarna kring dem. Hoppas ni gillar, och att ni får en toppen helg!

Kram på er!

image

image

by

Dagens Ior

No comments yet

Categories: Frihetsdressyr, Hästarnas dagbok.

Såhär såg min häst ut idag…

image

Var inte så lätt att jobba frihetsdressyr…. Speciellt inte heller med en öppen ridbana. Prövade att longera med lina tillslut, flög i luften gjorde han då också. Men det är sådan han är, helt enkelt. Jäklar vad jag får lära mig av att ha honom vid min sida! Även om det testar tålamodet ibland. Hur långt ska man gå utan att en dag kanske bli rädd? Med hovar som flyger i luften är det klart att man får ha lite is i magen ibland, även fast jag vet att han aldrig skulle skada mig med vilja.

Min lösning: Ior är i en crazy – big – time – period just nu. Jag bör alltså rida en sväng först innan jag jobbar han i frihet.
Komma ihåg: Ha ALLTID hjälm på huvudet Freja, även under markarbetet… ;)

by

Ska vi byta hästar med varandra?

No comments yet

Categories: Frihetsdressyr, Hästarnas dagbok.

Jag har funderat på att skriva lite om häst personligheter och då börja med Iors personlighet, den typiska RBE hästen… Jag har varit på massvis av föreläsningar om det där, och Ior är ett klockrent exempel… Blir lugn av att få röra på sig… Flykt benägen… Beroende av flocken… Har svårt för att vara själv…. Gnäggar efter andra hästar… Vill inte komma fram i hagen… osv. Idag, nu på morgonen var han EXTREM. Slet sig två gånger från där jag band upp han. Knäppade sig. Slutade med att jag slänger ut han i hagen så han fick terra sina kompisar istället för mig. Man kanske kan tycka att han ”vann” där för att göra den här långa historien kort. Men icke, spelar liksom ingen roll, och varför lovar jag att berätta den dagen min dator fungerar igen… haha… Jisses. Ior testar ens gränser ibland (ofta). Jag ÄLSKAR min häst, han är fantastisk på flera sätt. Men kanske bara därför man har det tålamodet som man har med honom… Jag skrattar mest när det händer nu för tiden, så typiskt honom. Sen idag hade han iaf skydden på sig och jag är inte så orolig när han håller på då han faktiskt är galet säker ”på foten”. MEN en dag så kan det hända något, och som min syster sa (var tvungen och ringa henne, och seriöst ställa frågan om vi ska byta hästar med varandra? Hon känner Ior, hade honom som bebis, hon vet precis..)… ”Kanske inte så roligt de gångerna då man ska prestera, åka på kurser, träningar, ha uppvisning eller när man har hovslagare, veterinär osv…”. Det blir man trött på. Svår häst i all ära, men målet är hela tiden att ha så ”normala” hästar som möjligt. Mission impossible typ….

image

Så. Nu har jag fått skriva av mig. Ska småfixa i stallet och hämta min dåre från hagen igen, göra ett nytt försök att rida lite… ^^

1 2 3 4 5 12 13